Hillary Clinton: Monica-gate is 'rechts complot'

Hillary Rodham Clinton denkt dat een groep van rechtse politici, juristen, commentatoren en een dominee een campagne voeren om haar man, de president van de Verenigde Staten, ten val te brengen....

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

Hillary Clinton plaatste de beschuldigingen tegen de president over meineed en seksuele escapades in het kader van dit complot, dat volgens haar al aan de gang is sinds de dag dat haar man zich kandidaat stelde voor het presidentschap. 'Dit is een veldslag om twee verkiezingen ongedaan te maken', zei ze in het interview.

Waar Clinton zich beperkt tot steeds sterker geformuleerde ontkenningen, is Hillary in de aanval gegaan. Zij wees erop dat openbaar aanklager Kenneth Starr een Republikein is met uitgesproken conservatieve meningen, wiens politieke motieven niet boven iedere twijfel verheven zijn.

Zij benadrukte ook dat het panel van drie rechters dat toeziet op het werk van Starr geleid wordt door een jurist die nauwe banden onderhoudt met de oerconservatieve senatoren Helms en Faircloth uit North-Carolina.

Hillary noemde met name de tv-dominee Jerry Falwell, wiens organisatie in tv-uitzendingen en op videobanden de Clintons hebben beschuldigd van moord, drugshandel en het in de doofpot stoppen van de zelfmoord van Witte Huis-medewerker Vincent Foster.

Over het onderzoek van Starr zei zij dat ieder telefoontje en iedere cheque, die zij ooit in leven hebben gevoerd en uitgeschreven, door Starr is onderzocht en dat hij nu alleen bezig met opsporen van vuiligheid. 'Als alle beschuldigingen waar zijn, dan is het een ernstige zaak, maar alle beschuldigingen zijn niet waar. Waar rook is, is in dit geval geen vuur', aldus een strijdbare Hillary.

Hillary zei zeker te weten dat als alle feiten boven water zijn gekomen, haar man zal worden vrijgepleit. 'Ik ben er niet ongevoelig voor, maar ik heb leren omgaan met de kleingeestigheid en de totaal vergiftigde atmosfeer in de Amerikaanse politiek, waarin ook mensen rondlopen die alleen maar uit zijn op geldelijk gewin. Ik hoop dat iedereen even de adem kan inhouden, want de waarheid zal zegevieren', argumenteerde de Amerikaanse First Lady.

Over haar huwelijk zei Hillary: 'Wij weten van elkaar alles wat we over elkaar zouden kunnen weten. We begrijpen en accepteren elkaar en we houden van elkaar. En ik denk dat heel veel van wat er op het ogenblik rondgaat alleen maar bedoeld is om de beschuldigingen tegen mijn man sensationeel te maken, omdat al het andere om de verkiezingen ongedaan te maken is mislukt.'

Advocaten van Paula Jones noemden in een reactie de complottheorie onzin. Feit is echter dat Jones wordt gesteund door een Clinton-haatster en gefinancierd door een rechts instituut. Falwells banden worden aangeprezen op het christelijke tv-netwerk, en op Internet en de radio is rechts bijzonder actief.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden