Hillary Clinton, je bent een oude tante

Het was zijn laatste, misschien wel het laatste Correspondents' Dinner, grapte Barack Obama zaterdagavond tijdens het jaarlijkse evenement in Washington waarop de president zich van zijn komische kant mag laten zien. Hij maakte harde grappen over Donald Trump, Ted Cruz en CNN, maar maakte ook Hillary Clinton uit voor oude tante.

De president van de Verenigde Staten maakt grappen tijdens het Correspondents' Dinner van 2016, zijn laatste. Beeld EPA

Natuurlijk was Donald Trump een niet te missen doelwit dat is al bijna traditie. Tijdens het Correspondent's Dinner in Washington, het jaarlijkse evenement waarop de president zich als komiek mag bewijzen, strooide Barack Obama met grappen over zijn potentiële opvolger.

Over zijn buitenlandse ervaring: 'Donald Trump kent veel buitenlandse leiders. Miss Zweden, miss Argentinië, miss Azerbeidzjan.' Over Guántanamo: 'Trump zal het kamp wel sluiten. Hij weet het een en ander van het ruïneren van vastgoed aan het water.'

Trump zelf was er niet. Nadat hij in 2011 voor het eerst door Obama belachelijk werd gemaakt (daar had Trump ook om gevraagd door Obama's geboorteplek ter discussie te stellen) zou hij zich, zo gaat het flinterdunne verhaal, hebben voorgenomen om ooit de rollen om te draaien en zelf president te worden. Daarna is hij nog wel een paar keer gekomen, maar dit jaar liet hij verstek gaan.

Is dit evenement misschien te ordinair, vroeg Obama zich af. 'Is hij thuis een Trump-biefstuk aan het eten? Is hij Angela Merkel via Twitter aan het beledigen?'

Natuurlijk werd er hard gelachen. De Trump-fans onder het 2.600-koppige publiek waren op de vingers van twee handen te tellen: zijn zoons zaten er met wat aanhang. Obama's Trump-grappen waren in zekere zin een tikje simpel: voor eigen parochie is het makkelijk preken.

En je moest die eigen parochie eens bekijken door de ogen van een Trump-stemmer. Het Correspondent's Dinner, ooit begonnen als klein feestje van Witte-Huis-habitués, is tegenwoordig een kongsi van politici, journalisten, filmsterren en het grote geld in avondkostuum, met een rode loper die niet voor de Oscar-uitreiking onderdoet. Een vrijgestelde elite, die donderdag begint met indrinken om op zondagochtend na de laatste after-party's en brunches te eindigen, een onduidelijke smurrie van macht en geld en de controle daarop alles loopt door elkaar, behalve de gewone man.

Obama maakte weliswaar een paar scherpe grappen die bij sommige leden van de incrowd pijn deden, bijvoorbeeld: 'Hillary die jonge mensen probeert aan te spreken, dat is toch net als een oude tante die Facebook ontdekt.' Maar toen het écht hard werd, vond het publiek het niet meer leuk. 'Welkom bij negro night, of, zoals Fox News zal zeggen, Twee Gangsters Verstoren Elegant Diner in Washington', begon de eveneens zwarte komiek Larry Wilmore zijn act na Obama. Hij maakte gehakt van de media en mediapersoonlijkheden, wat hem op een hoop boegeroep kwam te staan.

Dat was nou ook weer niet de bedoeling. Wilmore sloot af met een compliment aan de president: 'You did it, my nigga.' Het moet wel gezellig blijven.

George in zijn badjas

Obama's beste grappen:

'Als dit een beetje werkt, dan ga ik het ook gebruiken bij Goldman Sachs volgend jaar. Ik ga daar serieuze Tubmans verdienen [de nieuwe zwarte vrouw op het 20-dollar biljet, red.].'

'Acht jaar geleden zei ik dat ik dingen ging veranderen. Ik had duidelijk wat specifieker moeten zijn.'

'Ik krijg geen respect meer. Een paar weken geleden werd ik door prins George ontvangen in zijn badjas.'

Op 22 apeil j.l. ontmoette president Obama de kleine prins George. Vader William kijkt toe. De foto ging viral op internet en zorgde voor honderdduizenden vertederde reacties. Beeld EPA

Onflatteuze foto's van Trump

'Jake Tapper verliet de journalistiek om voor CNN te gaan werken.'

'Hillary die jonge mensen probeert aan te spreken, dat is toch net als een oud familielid die Facebook ontdekt.'

'Mijn waarderingscijfers zijn in tijden niet zo goed geweest, terwijl er niets veranderd is. ' [Om dan onflatteuze foto's te laten zien van Donald Trump en Ted Cruz].

'Voor dit diner mochten gasten kiezen tussen biefstuk of vis. Veel mensen kozen Paul Ryan.' [De Republikeinse voorman die als wanhoopsalternatief voor Trump en Cruz wordt gezien, red.].

Guantánamo

Ted Cruz had een zware week. Hij noemde de rand van een basket een ring [het juiste woord in het Engels is 'rim', red.]. Benieuwd wat er volgt. Honkbalsticks? En dan noemen ze mij de buitenlander.'

'John Kasich krijgt niet genoeg stemmen om vanavond een eigen grap te verdienen.'

'Donald Trump kent veel buitenlandse leiders. Miss Zweden, Miss Argentinië, Miss Azerbeidzjan.'

'Trump zal Guantánamo wel sluiten. Hij weet het een en ander van het ruïneren van vastgoed langs het water.'

'Bernie, je distantieert je de laatste tijd wat van mij. Dat is niet iets wat je doet met een kameraad.'

'Volgend jaar staat er iemand anders op deze plek, maar niemand kan nu voorspellen wie zij zal zijn.'

President Obama kust zijn vrouw Michelle Obama tijdens het Correspondents' Dinner. Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden