Hillary Clinton huilde te vroeg

Time zou de primeur hebben van de naar adem happende Hillary Clinton, maar persbureau AP was het blad voor...

Door Diederik van Hoogstraten

In haar nieuwe boek Living History en in interviews over het schrijfsel hamert Hillary Clinton op een 'zone van privacy' die ze wil beschermen. Dat valt in de praktijk nogal tegen. Het boek is in wezen niet meer dan een lang uitgesponnen kijkje achter de schermen van haar huwelijk met de 42ste president van de Verenigde Staten. Interessant? Ja. Privé? Nee.

Bovendien doen de Amerikaanse media niet aan respect voor het privéleven van publieke figuren als de voormalige First Lady, huidige senator en mogelijk toekomstige presidentskandidaat. De persdienst Associated Press (AP) twijfelde niet toen die eind vorige week via een lek de details over Living History in handen kreeg. Meteen werd het 'nieuws' over Hillary's huwelijkse en politieke bevindingen de ether in geslingerd. De AP leek hier zijn journalistieke plicht te doen: onthullen. Leuk voor nieuwsconsumenten, de wereldwijde media die een abonnement op AP hebben, en vooral voor de persservice zelf.

Maar zo simpel ligt het niet. Want Clinton en haar uitgever Simon & Schuster in New York hadden de rechten exclusief verkocht aan tv-zender ABC en het blad Time. Zorgvuldig werd de spanning opgebouwd naar afgelopen zondag en maandag, toen interviews en een handtekensessie de lancering zouden vergezellen. Die media is nu het brood uit de mond gestoten; van de met trompetgeschal aangekondigde onthullingen bleef niet veel over.

Nu bezint de uitgever zich op juridische stappen. De AP zou het copyright hebben gebroken. In feite: diefstal hebben gepleegd. En dat wordt de AP kwalijk genomen, want met het voorschot van acht miljoen dollar aan de schrijfster nam Simon & Schuster een aanzienlijk commercieel risico. Onzin, stelde woordvoerder Jack Stokes van de AP. Het boek was de persdienst in handen gekomen gekomen middels 'goeie ouwe verslaggeving'.

Zo'n lek kan twee gevolgen hebben. Nog meer publiciteit en aandacht voor het boek, dat toch al als media event van het jaar gold. Of: de belangstelling voor Hillary's ontboezemingen keldert. Waarom nog kijken naar het interview door tv-coryfee Barbara Walters, afgelopen zondag, nu de feiten al bekend waren? Sterker, waarom nog het boek kopen?

Dat laatste blijkt mee te vallen. Op maandag, de eerste verkoopdag, verkocht de boekwinkelketen Barnes & Noble 40-duizend exemplaren, een record. Meteen kondigde Simon & Schuster aan om nog 100-duizend boeken te drukken, bovenop de stapel van een miljoen die al klaar ligt.

Dat zal een rechter weinig boeien, schreef The Wall Street Journal. Het gaat om precedenten. In 1985 werd het blad The Nation wegens diefstal veroordeeld toen het zonder toestemming had voorgepubliceerd uit de memoires van de voormalige president Gerald Ford. Aangezien het Hooggerechtshof dat toen al vond bij de kleine Nation, is de kans groot dat mediagigant AP in problemen komt.

Áls de zaak voor het hoogste hof komt. Misschien laat de uitgever de boel de boel wel, niet ondenkbaar als de golf van publiciteit in letterlijk alle media nog een tijdje doorrolt. Dan vliegen de 1,1 miljoen boeken de deur uit, en is het voorschot aan de vrouw zonder zone van privacy snel terugverdiend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden