Hillary Clinton definitief niet vervolgd om e-mails

Hillary Clinton hoeft zich definitief niet voor de rechter te verantwoorden voor het gebruik van een privéserver voor haar e-mailverkeer toen ze minister van Buitenlandse Zaken was. Justitie in de Verenigde Staten heeft besloten niet tot vervolging over te gaan. Minister Lynch van Justitie maakte het besluit woensdag bekend.

Redactie
Hillary Clinton Beeld ap
Hillary ClintonBeeld ap

Een dag eerder had de FBI al geadviseerd om Clinton niet te vervolgen. Lynch neemt dat advies over. Na een jaar van 'grondig onderzoek' wordt de zaak afgesloten zonder dat iemand wordt vervolgd, liet de minister weten.

Politieke consequenties
Hoewel 'e-mailgate' Clinton het afgelopen jaar herhaaldelijk in het defensief drong, blijft de kwestie in juridisch opzicht dus zonder consequenties. In politiek opzicht ligt dat anders. Clintons Republikeinse rivaal Donald Trump greep de e-mailaffaire meermaals aan om het criminele verleden van Clinton te benadrukken. En hij maakte dinsdag al duidelijk dat hij er niet snel over zal ophouden. Wat hem betreft toonde de conclusie van de FBI enkel aan dat 'het systeem corrupt is'.

Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan, ook een Republikein, zei woensdag dat het erop lijkt dat Clinton een voorkeursbehandeling van de FBI heeft gekregen. Op de vraag of het Huis nu zelf een aanklager moet benoemen, antwoordde hij dat 'geen mogelijkheden uitgesloten moeten worden'. Ook zinspeelde hij op andere maatregelen.

Clinton zou tijdens de campagne geen toegang moeten krijgen tot geheime overheidsinformatie, stelde Ryan. Democraten deden het af als een wanhoopspoging om nog enige munt uit de zaak te slaan.

Geen kwade opzet
FBI-chef James Comey noemde het gebruik van een eigen server 'extreem onvoorzichtig', maar volgens hem was van kwade opzet geen sprake. Het gebruik van de eigen server was niet Clintons enige misstap. Na haar ministerschap, dat van 2009 tot begin 2013 duurde, droeg ze haar e-mails niet direct over aan het departement. Dat gebeurde pas toen de kwestie werd onderzocht - met de nodige tegenzin.

Van de vele e-mails waar het om ging bevatten er volgens de FBI-onderzoekers enkele geheime informatie. Medewerkers van de politica hadden moeten weten dat e-mailverkeer van een minister niet via een privéserver mag verlopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden