Hill & Knowlton: een spin in het web

Het public relations-kantoor Hill & Knowlton, dat door het ministerie van OCW is ingehuurd om 'pr-adviezen' te geven over het Nederlandse standpunt inzake claims op 'oorlogskunst', wordt door ingewijden in Washington omschreven als 'een zeer machtige organisatie'....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Hill & Knowlton onderhoudt contacten met industriëlen, nieuwszenders, kranten, specialisten op tal van gebieden, en met binnen- en buitenlandse politici. Het bureau lanceert producten, doet aan crisismanagement, schrijft persberichten, organiseert persbijeenkomsten en initieert zogeheten grass roots movements in staten van Amerika, waar een politicus zijn invloed wil doen gelden.

Frank Mankiewicz, die voor Hill & Knowlton adviseert over publiciteit rond Nederlandse 'oorlogsclaims', wordt door Amerika-specialisten omschreven als 'een héél grote jongen'. In 1964 was hij de perssecretaris van Robert Kennedy. Ook is hij voorzitter geweest van het door John F. Kennedy opgerichte en zeer vermaarde Peace Corps voor Latijns-Amerika. In 1972 werd Mankiewicz campagneleider van de Democratische presidentskandidaat George McGovern. Tussen 1977 en 1983 was hij directeur van de National Public Radio. Daarnaast is hij adviseur geweest van de Democratische presidentskandidaat Gary Hart, die in 1987 in opspraak kwam vanwege echtelijk bedrog. Naast zijn werkzaamheden voor Hill & Knowlton is Mankiewicz een veelgevraagd commentator voor de Amerikaanse televisie, en auteur van vier boeken over Richard Nixon.

Het Amerikaanse Center for Public Integrity leverde in 1991 en 1992 kritiek op het bureau van Hill & Knowlton. Volgens het onderzoekscentrum had het bureau 14 miljoen dollar aan inkomsten verworven, vanwege lobbywerk voor landen waar de mensenrechten ernstig worden geschonden. Frank Mankiewicz had in die jaren Turkije in zijn portefeuille.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden