Hilde Cevaal

'Deze maand verloten de VS wereldwijd weer 50 duizend greencards, permanente verblijfsvergunningen. Het is een loterij, meedoen kost slechts een postzegel en een pasfoto....

Bart Dirks

'Zelf wijs ik mijn klanten altijd op de greencard-loterij en benadruk dat het gratis is. Als ze winnen zijn ze in één keer van heel veel papierwerk af. Maar de kans is bijzonder klein. Vorig jaar deden wereldwijd tien miljoen mensen mee en hebben 52 Nederlanders gewonnen. Zelfs als maar een klein percentage mensen zo'n raar bureautje in de arm neemt, gaat het al om enorme bedragen.

'Ik verdien mijn geld liever op een eerlijke manier. Mijn eigen bedrijf, VisaVersa, helpt bedrijven en particulieren met het aanvragen van visa. Het gaat vaak om studenten die een verblijfsvergunning nodig hebben voor een stage, om werknemers van bedrijven die als expat een paar jaar naar Amerika gaan of om investeerders die er een eigen bedrijf beginnen. De kosten variëren van duizend tot achtduizend gulden.

'Ik ben op het idee gekomen in de periode dat ik werkte in San Francisco. Mijn vriend ging daarheen, en ik kon alleen mee als we trouwden of als ik zelf werk had. Ik vond een stage bij een advocatenkantoor waar ik vervolgens bijna vier jaar heb gewerkt. De inkomsten daar zijn moeilijk te vergelijken met de salarissen hier. De uurtarieven liggen er een stuk hoger. Zeker aan het eind had ik als jurist een goed salaris, meer dan honderdduizend gulden per jaar. Ik zat er natuurlijk tijdens de top van de economische bedrijvigheid. De dotcom-sector beleefde zijn hoogtepunt en er moesten heel wat visa worden geregeld voor niet-Amerikaanse medewerkers en investeerders.

'Je moet je niet blindstaren op die salarissen. We huurden een appartement met twee slaapkamers en een woonkamer voor tweeduizend dollar per maand. Het geld raakte dus ook sneller op dan hier. Ik heb niet het gevoel dat ik financieel iets ingeleverd heb.

'Begin dit jaar ben ik in Rotterdam samen met een compagnon, Hester de Beijer, begonnen met mijn eigen bedrijf. Op basis van de website, visaversa.nl, kregen we al veel aanvragen, dus konden we een bedrijfsplan schrijven. Investeringskosten had ik amper. Een computer, briefpapier. We werken nog vanuit huis. Het is nu zaak om veel opdrachten binnen te halen. Gelukkig is dat nog niet moeilijker geworden sinds de aanslagen in New York en Washington. Tijdelijk of voorgoed naar de VS gaan voor je werk is toch een beslissing die je langer voorbereidt en overdenkt dan een vakantie in Amerika. De laatste week komen de aanvragen weer op gang.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden