Hilarische show van een volksjongen

Hij, Anthony Amadeo Godett, heeft de manieren van een Clinton, een 'Caribische Bill'. Perfect gevoel voor publiciteit en altijd op zoek naar de massa....

De Haagse parlementaire top bezoekt Curaçao, maar wie steelt de show? Anthony weer. Ze zijn het onderhand gewend op Love Island. Want waar Anthony verschijnt, is hij de grote man. De Curaçaose politiek als bron van volksvermaak, tot grote ongenoegen van de Curaçaose elite.

'We moeten lopen, lopen! Kom, voel wat Anthony voelt', schreeuwt de volksleider. 'Kijk naar de ellende om je heen.'

Een huismoeder krijst. 'Anthony!!!' De wijk Souax Abou, maandagavond. Anthony is boos. Bezoeken die Nederlandse politici eindelijk een arme buurt, stoppen ze niet eens voor een praatje. Erger, Wouter Bos cum suis mogen pas uit de bus in een natuurreservaat aan de rand van Souax.

Gepikeerd: 'Natuurreservaat? Wie leeft er nou van een natuurreservaat? Ze moeten de armoede van mijn volk zien!' Dus wandelt hij in straf tempo de achterstandswijk in, verzekerd van de aandacht van alle media, om de Curaçaose 'ellende' te tonen.

En vooral de straten die hij liet asfalteren toen hij eilandbestuurder was. 'Zie je hoe vrij ik rondloop? Zonder veiligheidsdienst. Als oud-premier Ys dit zou doen, zou hij meteen worden ontvoerd. Wanneer je de mensen niet bezoekt, weet je niet wat er leeft.'

Gegniffeld wordt menigmaal op het eiland vanwege zijn ongewone stijl en krasse uitspraken. 'Corruptie bij je moeder!', beet de Frente Obrero-leider een tegenstander ooit toe die hem had beticht van ambtsmisbruik. Dat hij nog niet getrouwd is, verklaarde hij ook op ongewone wijze. Waarom zou hij het nou bij slechts één vrouw houden, aldus Godett, als hij de dames bij kilo's kon krijgen?

Het is de stijl van een volksjongen die in korte tijd tot grote politieke hoogte is gestegen. Een schreeuwlelijk? 'Ach, Anthony is een goeie vent', zegt oppositie-parlementariër Jopie Abraham. 'Maar het lijkt er op dat steeds minder Antillianen hem serieus nemen.' Voorlopig kan Godett, zoon van ex-revolutionair Wilson 'Papa' Godett en gesteund door 34 procent van het electoraat, echter tot in Den Haag voor grote onrust zorgen. En hij geniet ervan.

Drie uur lang loopt hij door Souax en Seru Fortuna, net zoals in mei. De van corruptie verdachte Godett trok kilometers door het eiland toen hij was vrijgelaten uit de cel. 'Alleen het volk kan zich redden', roept een man naar hem. Godett omhelst, balt hier en daar de vuist en loopt zomaar huizen in. 'Zie hoe ze leven', zegt hij in een woning dat niet meer dan een stenen skelet is. 'De Kamerleden hadden hier moeten kijken. Dit is het koninkrijk.'

Pochen doet hij volop over zijn daden toen hij een paar jaar terug wethouder Openbare Werken was van Curaçao. De boodschap: als hij aan de macht is, gebeurt er tenminste wat.

Een boodschap verpakt in vele oneliners, die steeds weer worden herhaald. 'In die twee jaar heb ik de mensen meer gegeven dan ze in de afgelopen veertig jaar hebben gekregen', betoogt de politicus tijdens een wandeling door de buurt Vuurheuvel.

Het zweet stroomt van zijn voorhoofd.

Dat zijn plannen veel geld kostten en werden uitgevoerd door een failliet eilandbestuur, wuift hij nonchalant weg. 'Dat is niet waar.' Onwaar zijn natuurlijk ook de beschuldigingen van corruptie. 'Kom, laten we naar mijn moeder gaan. En naar mijn zussen. Dan kan je zelf zien hoe de Godetts wonen. We hebben niets te verbergen.'

In de bak van een pickuptruck overvalt hij moeder Godett, die terstond naar boven vlucht om zich netjes te kleden. Anthony opent de koelkast. 'We eten echt geen kaviaar.' Een bezoek aan zus Mirna, de premier, mislukt, want Mirna is niet thuis. In Seru Fortuna, een van de beruchtste wijken, stelt hij zus Filomena, schoonmaakster, voor.

Godett: 'Alle Godetts leven onder het volk.' 'Hij wil echt iets doen voor de arme mensen', zegt collegaparlementariër Marcel Gumbs de volgende dag. 'Maar hij moet nu gaan regeren. Het campagnevoeren is voorbij.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden