Hij zal toegewijd zijn aan de ene en de andere verachten

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 27 april.

Koning Willem-Alexander bezoekt de Haagse Schilderwijk. Beeld Raymond Rutting/de Volkskrant
Koning Willem-Alexander bezoekt de Haagse Schilderwijk.Beeld Raymond Rutting/de Volkskrant

Brief van de dag Turkse loyaliteit moet bij ons liggen

De reactie van sommige Turkse Nederlanders op de arrestatie van Ebru Umar in het artikel met de titel 'Maar goed dat ze is opgepakt' (Ten Eerste, 26 april), maar ook op de radio in interviews met jonge, tweede of derde generatie, Turkse Nederlanders, verbaast me. Nederlanders met Turkse en ook Marokkaanse afkomst willen, terecht, niets liever dan volledig en volwaardige Nederlanders zijn. Turken die in Nederland zijn geboren zijn Nederlanders. Hun loyaliteit jegens de overheid en het staatshoofd (koning Willem-Alexander) zou dus ook moeten liggen in het land waar zij hun thuis hebben gevonden en een bestaan hebben opgebouwd. De soms felle reacties doen vermoeden dat zij zich nog met hart en ziel verbonden voelen met Turkije. De zegswijze 'niemand kan twee heren dienen: hij zal de eerste haten en de tweede liefhebben, of hij zal juist toegewijd zijn aan de ene en de andere verachten (Mattheüs, Nieuwe Testament) is in dit verband wel zeer toepasselijk. Ik zou hopen dat deze zegswijze ook voorkomt in de Koran.

Peter Vermeij, Utrecht

Wilders en Erdogan

Eind februari zei hoogleraar bestuurskunde Paul Frissen in een interview dat 'Geert Wilders appelleert aan het fascistische discours'. Wilders voelde zich beledigd en noemde Frissen een '#nepprof' waarna PVV-Kamerlid Beertema minister Bussemaker verzocht om de professor te ontslaan. Tevergeefs. De minister liet weten dat 'een scherp debat moet kunnen binnen de grenzen van een democratische rechtsstaat'.

Zondag schreef Wilders op Twitter 'Blijf met je islamofascistische poten van onze @umarebru af Erdogan. #freeebru'. Het lijkt erop dat de PVV-leider het uiteindelijk met Bussemaker eens is dat kritische of beledigende uitspraken over politici niet met represailles beantwoord dienen te worden.

Bij deze enig ongevraagd advies aan Wilders, om tegenstrijdige standpunten te voorkomen. Mocht u zich in de toekomst nog eens beledigd voelen, bijvoorbeeld omdat iemand u een '#nepdemocraat' of 'HenkenIngridknuffelaar' noemt, denk dan terug aan uw tweet over Ebru Umar en bedenk dat u geen Nederlandse Erdogan wil worden.

U bent immers een politicus die, naar eigen zeggen, de westerse waarden en democratie verdedigt. Daar hoort ook bij dat journalisten, hoogleraren, satirische humoristen of anderszins vrije burgers niet ontslagen of vervolgd worden vanwege kritische uitspraken over politici.

Maurits Hortensius, student filosofie, Amstelveen

Chapeau Magazine

Ik ben een trotse oudere dame van 71, ik heb geen relatie met mijn computer, maar nu komt hij uit de la! Ik koop uw krant in het weekend, vooral voor het Magazine. Ik vind dat altijd supergoed, maar afgelopen zaterdag helemaal: chapeau, chapeau. Wat ben ik trots op al die jonge Nederlanders, journalisten, stylisten, ontwerpers. Wat een passie. Ga zo door. Het blad zit al in een grote enveloppe die op weg is naar mijn dochter in Bretagne.

Anke Hermano-Vinken, Cadzand

Tot slaaf gemaakt

In O&D van maandag reageren twee brievenschrijvers op de voorgestelde term 'tot slaaf gemaakte' van Sadesh Mahesh (U, 23 april). Volgens Piet Emmer erfden de meeste slaven hun status en werden ze als slaaf geboren. Reynier Pronk stelt dat vele slaven al in Afrika tot slaaf gemaakt werden en dus al slaaf waren. Bovendien keerden maar weinig slaven terug naar Afrika en is volgens Pronk slachtofferschap niet erfelijk en is iedere persoon verantwoordelijk voor diens eigen daden. Plotseling begint de lelijke term van Makesh zijn nut te bewijzen. Niemand wordt als slaaf geboren, het moment waarop de ene mens de andere tot slaaf maakt, tekent het wezen van de slavernij. Of deze persoon daarvoor een slaaf van iemand anders was, is niet van belang.

Verder heb ik nooit gelezen dat de afschaffing van de slavernij gepaard ging met een enkeltje 'Afrika'.

Nuancering mag soms ver weg zijn in de slavernijdiscussie, maar de neiging van het Westen om telkens een streep te trekken onder het verleden en opnieuw te beginnen, ontkent de voorsprong die wij onszelf hebben gegeven ten koste van anderen. Het heden is een direct resultaat van het verleden, en wij bepalen niet waar dat verleden begint.

Ruud Gubbels, Utrecht

De slavernij wordt in Amsterdam herdacht door een optocht. Beeld Raymond Rutting/de Volkskrant
De slavernij wordt in Amsterdam herdacht door een optocht.Beeld Raymond Rutting/de Volkskrant

Verlichte geest

August Hans den Boef lijkt toch ook niet helemaal vrij van groepsemoties (O&D, 26 april). Zo typeert hij het gelaat van de Turkse president als een 'boerenfacie' en dat is niet als compliment bedoeld. Erdogan is nooit boer geweest, zijn ouders waren dat evenmin, en dan nog, krijg je van het boerenwerk een onaangenaam uiterlijk? Of hebben we hier te maken met een stedelijk-intellectualistisch vooroordeel? Vertel het ons, August Hans, licht ons bij!

Maarten Müller, Castricum

Citotoets niet heilig

De Citotoets moet weer belangrijker worden voor het advies voor de middelbare school. Ik vind niet dat je het advies alleen af kan laten hangen van de toets. Er zijn genoeg kinderen die zich op de dag van de toets niet lekker voelen of het zo spannend vinden dat er minder wordt gepresteerd. Zelf had ik dat ook. Mijn Citoscore lag op de grens van mavo/havo, maar ik zit nu in 4 havo en het gaat goed. Zo'n Citoscore zegt niet alles. Er is de hele basisschooltijd lang al gemeten hoe je presteert en als daaruit een havo advies komt, vind ik dat je gewoon naar havo moet kunnen. Als de Citoscore hoger uitvalt, kan de docent misschien kijken of de leerling toch niet een niveau hoger zou kunnen.

Hanne Neijland, 16 jaar, scholier, Doesburg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden