Hij was de eerste betaald voetballer in de geschiedenis die drs. voor zijn naam kon zetten

Hij was de eerste doctorandus in het betaald voetbal. Later klom Plageman op tot bestuursvoorzitter van de zuivelcoöperatie Coberco.

Peter de Waard
Johan Plageman Beeld
Johan PlagemanBeeld

Eigenlijk had hij timmerman moeten worden. Maar hij kon vanwege zijn leeftijd niet naar de ambachtsschool, ging naar de ulo en kwam via de hbs op de universiteit in Tilburg, waar hij een doctoraal economie haalde.

In 1966 werd DOS-speler Johan Plageman in de oude Galgenwaard gehuldigd als de eerste betaald voetballer in de geschiedenis die drs. voor zijn naam op het opstellingsformulier kon zetten.

Katholiek arbeidersgezin

Bijna naadloos ging zijn voetballoopbaan over in een carrière in het bedrijfsleven. In 1991 werd hij de topman van de zuivelcoöperatie Coberco. In 1997 fuseerde die met Friesland Dairy Foods, waarna hij nog twee jaar vicevoorzitter was van het bestuur van Friesland Coberco, nu Friesland Campina. Vervolgens was hij vier jaar lang financieel en technisch directeur van FC Twente.

Plageman, gehuwd en vader van twee kinderen, overleed 9 februari in Lochem in de Achterhoek op 75-jarige leeftijd. Hij leed al enige tijd aan kanker.

Hij werd geboren in een katholiek arbeidersgezin in Losser. Zijn ouders werkten in de Twentse textielindustrie. Al jong bleek zijn voetbaltalent. Hij debuteerde als 15-jarige in het eerste van KVV Losser. In 1961 maakte hij de overstap naar Sportclub Enschede, dat in die jaren tot de subtop van de eredivisie behoorde.

Voetbalnerd

Omdat hij in Tilburg was gaan studeren, trainde hij in die jaren bij Willem II. In het seizoen 1965-'66 fuseerde Sportclub Enschede met Enschedese Boys. Het was Plageman die op 3 augustus 1965 tijdens een oefenwedstrijd het eerste doelpunt scoorde van het nieuwe FC Twente.

Na één seizoen werd Plageman getransfereerd naar DOS, een van de voorlopers van FC Utrecht, waarmee de voetbalnerd drie seizoenen tegen degradatie vocht. 'DOS kan niets. Zelfs niet degraderen', grapte Johan Plageman eens.

Bescheiden

Hij woonde in Overvecht, waar hij een vriendschap onderhield met Bob de Gier van Velox, die als tweede betaald voetballer een academische titel behaalde. Over zijn eigen voetbalcapaciteiten was Plageman bescheiden: 'Ik was slechts een middelmatige speler.'

In 1969 kwam hij in dienst van Akzo. Negen jaar lang werkte hij bij Akzo Consumentenproducten (onder meer Duyvis) in Den Haag. In 1985 stapte hij over naar de zuivelcoöperatie Coberco, waarvan hij in 1991 bestuursvoorzitter werd. Fusies en saneringsoperaties volgden elkaar op. 'Hij was een echte menselijke manager, die altijd goed met vakbonden afspraken kon maken', aldus pr-manager Rob van Dongen, die lang met hem samenwerkte. 'Als er iets gesloten moest worden, waren zijn gedachten bij de mensen', zegt zijn echtgenote Margit.

Financieel directeur FC Twente

In 1997 volgde de grote fusie met Friesland Dairy Foods. Hoewel Coberco groter was, besloot Plageman het voorzitterschap te gunnen aan André Olijslager van Friesland. 'Ik weet wat mijn zwakke punten zijn; mijn nieuwe collega Olijslager is extroverter, representatiever, hij is gemakkelijk in de omgang.' Twee jaar later traden Plageman en twee andere voormalige Coberco-bestuurders terug na een conflict met Olijslager.

In 2002 werd hij financieel directeur van FC Twente. Met zijn plan 'FC Twente in de steigers' wist hij de club te behoeden voor een bankroet. Hij deed de taak van technisch directeur erbij en kocht onder meer de spits Blaise NKufo. In 2006 werd hij genoemd als kandidaat voor het voorzitterschap. Maar toen de overambitieuze Joop Munsterman zich kandidaat stelde, ging dat niet door.

Hij was lang actief in de Nederlandse Associatie voor Examinering, waarvan hij tussen 2009 en 2012 ook voorzitter was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden