Column

Hij stelt nooit teleur: Hans de Boer, hooggeplaatste aap der polderelite

Hans de BoerBeeld Jiri Buller

Als ze bij de krant denken dat de lezer toe is aan een verzetje na een overdosis berichtgeving over bloedvergieten, moslims en de vraag of Michiel de Ruyter fouter was dan Zwarte Piet, dan bellen ze Hans de Boer.

Man stelt nooit teleur. Is altijd goed voor een paar van de pot gerukte uitspraken, heeft elke drieënhalve minuut een nieuw idee (nu nóg krankzinniger!), schopt graag tegen schenen en gaat na afloop van zo'n interview brullend van de lach thuis op de bank liggen om te genieten van de ontregeling die hij nu weer heeft veroorzaakt.

In het halfjaar dat hij inmiddels voorzitter is van de werkgeverslobby heeft hij al: de vakbeweging bij het grof vuil gezet, voorgesteld cao's terug te brengen tot 1 A4'tje, de SER 'één grote verplaatsing van komma's' genoemd, het debatje over vermogensongelijkheid gekwalificeerd als 'pure domheid', en meer toekomstplannen ontvouwd dan Mark Rutte in zijn hele leven. Waterwerken, de Olympische Spelen naar Nederland, een Wereldexpo: Hans de Boer verzint het waar je bij staat. Want 'we kunnen hier Singapore worden. Easy.'

Het is weleens saaier geweest in de polder, toen we het nog moesten doen met de voormalige handelaar in sanitair Wientjes.

Gisteren ontvouwde De Boer in deze krant zijn jongste plan: een miljard euro aan noodhulp erbij, 'met als uitgesproken doelstelling om bij elke ramp er als eerste te zijn'. Defensie koopt wat vliegtuigen en dan hup, in razende vaart op gruwelijke sneeuwstormen af, roedel Bevertenten uitgooien, voedselpakketje erbij, hoppa.

Toppie voor het imago, fantastische reclame voor de bv Nederland (want Nederland 'moet je runnen als een onderneming', al zien sukkelige politici dat helaas onvoldoende in). Zal je zien hoeveel internationale opdrachten er binnenstromen wanneer we het brand The Netherlands zo op de kaart zetten.

Moet wel een beetje knappe ramp zijn, dacht ik er zelf bij. Iets met doden, iets met kinderen, anders komen we niet op Al Jazeera (want de Saudi's moeten ons zien, die hebben geld man!) en dat zou eeuwig zonde zijn van alle moeite. Ik vroeg me nog meer af: kan genocide ook of blijft ons bedrijfsleven dan liever neutraal? En een industriële ramp, lekkage van iets giftigs bij een zusterbedrijf ver weg, is dat bedrijfspolitiek gezien handig?

Er zijn mensen die niet tegen dit soort luchtfietserij kunnen, die vinden dat Hans de Boer beter geen voorzitter van VNO-NCW meer kan zijn, houder van de machtigste positie in dit land, hoogstgeplaatste aap der polderelite.

Dat zijn de verzuurden die niet zien dat Hans de Boer onze eigen Richard Branson is. Oké, zonder de borstkas en de gouden manen en dat gebit en de lekkere wijven, maar ik zie Hans de Boer wel uitrukken naar een rampgebied. Met één arm hangend aan het onderstel van een heli, Nederlandse vlag in de andere hand, lokken wapperend in de wind. Op de zijkant van de helikopter staat in het rood wit blauw: 'Mine is bigger than yours'.

Ik zou er geld voor over hebben om dat te zien.

Helaas bliezen de hulporganisaties het sprookje nog voor aanvang uit. 'Onzinnig', zei een Oxfam-woordvoerder.

Hè, jammer, dacht ik.

Gelukkig blijven er zat plannen over. Ruimtereizen bijvoorbeeld! Mag Hans de Boer als eerste de lucht in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden