'Hij kwam wel in beeld, maar hij voelde zich toch het gelukkigst op de achtergrond'

Hij werkte voor radio en tv, sprak jingles in, maar koketteerde nimmer met zijn stem. Presentator Tom Blom was gelukkig met een achtergrondrol.

Tom Blom.Beeld ANP Kippa

Hij genoot bekendheid bij het grote publiek door zijn prachtige stem. Presentator Tom Blom overleed onverwacht op 3 juli in een ziekenhuis in Den Bosch. Een week eerder had hij thuis in Den Dungen een hersenbloeding gehad, vlak voordat hij naar de Weerribben zou gaan om daar een film te maken over de vuurvlinder. 'Dat was echt zijn passie geworden na zijn pensioen. Hij maakte allerlei filmpjes die hij op YouTube plaatste. Vooral de natuur had zijn belangstelling', zegt zijn vriendin Jacqueline Somers.

Blom was vooral bekend als presentator van Langs de lijn in de jaren zeventig, als dj op Hilversum 3 (nu Radio FM) en commentator bij het TROS-programma Te land, ter zee en in de lucht.

Producent René Stokvis noemt hem quite a character. 'Hij was altijd vrolijk, tamelijk gesloten en heel eigenwijs. Je had een gebruiksaanwijzing nodig om met hem om te gaan. Maar als de zaken eenmaal voor elkaar waren, dan was hij een geweldige kracht. Hij kon het programma spannend maken en tegelijkertijd humoristisch. We zijn echt goede vrienden geworden, hoewel ik hem de laatste jaren niet veel meer heb gezien.'

Blom had bijzondere hobby's. Stokvis herinnert zich dat hij een keer bij hem thuiskwam en daar ineens een racefiets in de woonkamer zag staan. Niet veel later kocht hij onverwacht een motor.

Journalistieke carrière

Tom Blom werd vlak na de oorlog in Den Haag geboren als enig kind van een ambtenaar op het ministerie van Defensie. Zijn journalistieke carrière begon bij NRC Handelsblad waar hij als voetbalverslaggever de hoogtijdagen van Ajax met drie achtereenvolgende Europacup-overwinningen meemaakte. Daarna stapte hij over naar de radio. Met Theo Koomen presenteerde hij op zaterdagavond bij de KRO het radioprogramma Goal. Interviews en commentaar werden in het programma - een voorbeschouwing van de wedstrijden die nog allemaal op zondag plaatsvonden - gecombineerd met cabareteske sketches. Tegelijkertijd werd hij door de NOS gevraagd voor de presentatie van Langs de lijn - wat hij enige jaren samen met Willem Ruis deed. Frits Spits: 'In mijn herinnering is dat nog altijd het beste presentatieduo. Snel en goed op elkaar ingespeeld.' Spits noemt Blom daarnaast een bijzonder sympathieke collega. 'Hij had een geweldige stem, maar koketteerde daar niet mee.'

Voor de AVRO presenteerde Blom op Hilversum 3 een muziekprogramma dat steevast begon met de aankondiging 'Hallo Nederland, ik hou van je...'.

Op de achtergrond

Later maakte hij voor de VARA het nachtprogramma Tom Blom in uw radio. Hij combineerde zijn werk met veel andere klussen zoals het inspreken van jingles en reclamespots. Zijn stem werd ook gebruikt als voice-over van AVRO's Toppop. Ook op televisie was hij te zien. In 1975 werd hij aankondiger in de Johnny Kraaijkampshow van de TROS. Later was hij presentator van het recordprogramma De eerste de beste (samen met Walter Tiemessen), en was hij commentator en medepresentator bij Te land, ter zee en in de lucht.

Stokvis: 'Hij kwam wel in beeld tijdens interviews, maar hij voelde zich toch het gelukkigst op de achtergrond.' In 1989 maakte hij de overstap naar de mislukte televisiezender TV10 van Joop van den Ende. In de jaren negentig werkte hij veel voor commerciële en regionale omroepzenders.

Vanaf 2000 keerde Blom terug als commentator bij Te land, ter zee en in de lucht. Begin dit jaar was hij nog voor één keer te horen in de jubileumuitzending 50 jaar langs de lijn. Blom was eerder getrouwd met presentatrice Ingrid Drissen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden