Hij komt nog, hij is er al, daar is-ie!

Salman Rushdie opende gisteren de boekenweek op het strengst beveiligde boekenbal uit de geschiedenis. In het geschenk, 'Woede', wil Rushdie over alles zijn zegje kwijt....

Rushdie komt nog. Nee, Rushdie is er al - het was op tv, nou ja, er was iemand die dat zei. De dikke rode gordijnen in de hal van de Amsterdamse Stadsschouwburg maken het onmogelijk te zien wie zich bij de ingang meldt. Achter de gordijnen staat Henk Kraima, directeur van de CPNB, klaar om de gasten te verwelkomen.

Achter Kraima en zijn kleurig uitgedoste echtgenote vormt zich een haag van gasten, fotografen en pers. Ze wachten op de eregast: Salman Rushdie, de schrijver van het Boekenweekgeschenk.

Hij komt nog. Hij is er al. Daar is-ie! Nee, wie daar binnen komt, is een kleine man met een baard, die zich vrolijk maakt om de persoonsverwisseling. De gasten raken het wachten beu, drentelen wat rond, bekijken de versieringen - we zijn hier op het multikleuren Kashba-bal -, geven hier en daar een luchtzoen, omhelzen bekenden en half-bekenden. En dan staat Rushdie toch nog ineens binnen, met zijn ravissante vriendin, het model Padma Lakshmi ('Hij heeft wel een héél mooie vrouw bij zich', zingt het door het gebouw. Niet zacht, want de kans dat besprokene het gesprokene verstaat is nul).

Soeverein schrijdt Rushdie binnen, zijn dame losjes aan de arm voerend, omringd door fotografen en cameramensen, én door lijfwachten die het stel onmiddellijk afvoeren naar de rechterkant van het gebouw, waar vriendelijke medewerksters niet moe worden te zeggen dat 'het feest de andere kant op is', dat 'daar alleen maar meneer Rushdie staat met allemaal fotografen en daar wilt u toch niet tussen staan?'

Dit was de entree van een echte ster - en omdat die echte ster zou komen, is de ingangscontrole streng, voor een boekenbal. Er zijn detectiepoortjes, de paspoorten moesten mee, er wordt in damestasjes gekeken. De heren schrijvers dienen hun zakken leeg te halen, zodat duidelijk wordt dat ze naar het Boekenbal gaan met tussen de vijf en tien gulden aan los geld bij zich, en hun sleutels.

Schrijven tussen twee culturen is het motto van de Boekenweek, en hoe goed verschillende culturen kunnen samengaan, laten het Indiase Dhroeh Nankoe Ensemble en de oer-Amsterdamse Willeke Alberti horen in de grote zaal. Iedereen luistert, Connie Palmen lacht zich slap.

Stand-up-comedian Najib Amhali verzorgt het openingsprogramma in de grote zaal, maar onbedoeld krijgt CPNB-voorzitter Dick Anbeek daarvóór al de lachers op zijn hand, wanneer hij aankondigt dat de Nederlandse Spoorwegen tot 2004 grote CPNB-acties als boekenweek en kinderboekenweek zullen sponsoren. 'De eerste plezierige contacten met de NS geven ons alle vertrouwen. . .', begint Anbeek. Iedereen lacht, Connie Palmen giert.

En Salman Rushdie verstaat het pas als hij in het Engels welkom wordt geheten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden