Hij is oud en stram - niet zo cool - en jong Amerika valt voor hem

In de Republikeinse voorverkiezingen verwacht de Texaan Ron Paul (76) dinsdag een goede score in Michigan. In universiteitssteden wordt hij ontvangen als een popster.

Ron Paul.Beeld ap

Hij viel op, op het Zucotti-plein in New York: Chris Filipowski, oud-marinier, demonstreerde trots in zijn uniform op de plek waar het Occupy-protest begon. Teleurgesteld in de Democratische president Barack Obama streed de zelfbenoemde anarchist voor 'socialisme van de wieg tot het graf'.

Enkele maanden later staat hij achter de 76-jarige Ron Paul, Republikeins presidentskandidaat uit Texas. 'De enige met principes', zegt Filipowski (43). 'Onbevreesd en transparant, in tegenstelling tot de andere Republikeinen en Obama, die in de zak van het bedrijfsleven zitten. Paul staat voor vrijheid.'

De oorlogen in Afghanistan en Irak zijn 'immoreel', zegt Filipowski in navolging van Paul. De oorlog tegen drugs, dat is een schandaal. De 'criminelen' op Wall Street moeten boeten. Terreurgevangenis Guantánamo Bay moet dicht, zoals Obama beloofde. De ex-militair Bradley Manning, opgesloten als landverrader, is een held omdat hij 'oorlogsschandalen' aan het licht bracht via WikiLeaks.

De modern geklede New Yorker Filipowski staat verre van alleen met zijn politieke liefde. Dit soort geluiden past in de groeiende coalitie van linkse, rechtse en onafhankelijke kiezers in de VS die niets hebben met Obama of diens vermoedelijke tegenstrever, Mitt Romney. Dinsdag zal Ron Paul naar verwachting opnieuw goed scoren, bij de voorverkiezing in Michigan. Romney lijdt onder de klappen die Paul van rechts-libertaire zijde blijft uitdelen. Obama kan niet langer rekenen op de steun van linkse activisten als Filipowski.

Spandoek
Progressieve steun is voor Paul al jaren van belang. Deelnemers aan de marathon van New York werden in 2008 in de hippe wijk Williamsburg verrast door een spandoek met de woorden 'Ron Paul for President'. Paul was uit de presidentsrace gestapt, maar dat kon zijn jong-linkse aanhang niet deren.

Diezelfde passie is dit jaar voelbaar. Op verkiezingsbijeenkomsten zetten jongeren de toon. De onopvallende, wat saaie Paul is geen groots spreker of charismatisch leider. Toch wordt hij ontvangen als een popster, waarbij in universiteitssteden de sfeer het midden houdt tussen die van de Occupy-protesten en de rechts-populistische Tea Party-demonstraties.

Onder Republikeinse Amerikanen maakt Paul ook iets los, als ultra-liberaal geïnspireerd door vrije-marktfilosofen Friedrich Hayek en Milton Friedman. Dat de staat de economie met rust moet laten, vindt weerklank onder rechtse kiezers. Zij zijn minder enthousiast over andere opvattingen die uit zijn principiële vrijheidsdenken voortvloeien. De overheid moet zich verre houden van regels rond drugs, zegt Paul, iets waarop wijlen Friedman eveneens hamerde.

Obama wordt voorts gezien als een halve misdadiger omdat hij - in samenspraak met voorganger George W. Bush - de auto-industrie en het bankwezen heeft gered. De oorlogen in de islamitische wereld? Obama wijkt in zijn buitenlandbeleid weinig af van Bush. Om die reden zijn Democraten en Republikeinen één pot nat, in de ogen van Paul, Filipowski en de 10 tot 20 procent van de kiezers die Paul steunen.

Lees vandaag de volledige reportage in de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden