Column

''Hij heeft een gek nat randje gekregen', zegt Matthieu over zijn appeltaart'

Voor de zogenaamde thuisbakkers, wie kent ze niet, is er 'Heel Holland Bakt'. Praten over andermans baksels is ook een kunst, zag columnist Martijn Simons. 'Hij ziet er prachtig uit, maar het is geen soes.'

OPINIE - Martijn Simons
Heel Holland Bakt. Beeld Omroep Max.
Heel Holland Bakt.Beeld Omroep Max.

Wie de film Kings of Pastry gezien heeft, weet dat bakken een serieuze aangelegenheid is. De professionele patissiers die meedoen aan de prestigieuze Meilleurs Ouvriers de France-competitie, nemen het in ieder geval zeer serieus. Jaren zijn ze bezig en als er iets misgaat (Een chocoladesculptuur die op de grond uiteen spat, verschrikkelijk, maar wat een genot voor de filmmakers moet dat geweest zijn!), staan de mannen te huilen. Toch willen ze niets liever dan bakken, en zijn ze bereid om ver, heel ver te gaan om hun droom te verwezenlijken.

Het is - en dat lijkt me maar goed ook - niet voor iedereen weggelegd om mee te doen aan die wedstrijd. Voor de minder getalenteerden, de zogenaamde thuisbakkers, wie kent ze niet, is er 'Heel Holland Bakt', met sardonisch plezier gepresenteerd door Martine 'Klaar? Bakken maar!' Bijl.

Tien amateurpatissiers in een tent, elk met een eigen aanrecht en eigen gereedschap. Zo simpel kan het zijn. Elke aflevering valt er een af, er wordt gebakken voor het leven. Soms gebeurt er iets geks. 'Die van mij is opeens weer gaan lekken,' zegt Georges. Hij kijkt sip. Ook een andere kandidaat heeft last van vocht in de appeltaart: 'Hij heeft een heel gek nat randje gekregen,' zegt Matthieu.

Maar het hoogst lopen de emoties op bij kandidaat Annelies. Die barst in tranen uit als haar meringuetaart mislukt. Ze maakt de taart met basterdsuiker. Gevolg: de meringue stolt niet voldoende, en loopt alle kanten op.

Een beginnersfout, denk je dan.

De jury probeert het nog goed te maken door te zeggen dat het allemaal wel heel lekker smaakt, maar dat is pure huichelarij, want aan het eind van de aflevering moet Annelies het veld ruimen. No mercy.

De juryleden, meesterpatissier Robèrt van Beckhoven en culinair publicist Janny van der Heijden, zijn behalve genadeloze koppensnellers ook proeftechnische superhelden. Behalve appeltaart en meringuetaart, deden ze zich in deze aflevering ook te goed aan slagroomsoezen met aardbeien. Een voor een werden de soezen onderworpen aan de kritiek van de kenners. En hoe.

Het gesprek dat ontstond boven een tafel met slagroomsoezen was zo mooi, van zo'n geruststellende eenvoud, dat ik er rustig van werd en het woord 'soes' nog uren als een soort mantra in mijn achterhoofd hoorde gonzen. Het ging zo:

'Een klassieke aardbeiensoes is gewoon een soes met aardbeien en slagroom.' 'We gaan de eerste proeven.' 'Hij is mooi gebakken. Ruime vulling.' 'Volgende soes.' 'Het is een flinke vulling, daar heb je wel een boterham aan.' 'Ja, deze.' 'Iets misgegaan met beslag maken.' 'Ook te weinig aardbeien erin.' 'Soes maar amper gaar. Volgende.' 'Een wat kleinere soes, ziet er wel mooi uit.' 'Lekker.' 'Lekkere soes.' 'De volgende. Is meer een aardbeieneclair dan een slagroomsoes.' 'Hij ziet er prachtig uit, maar het is geen soes.' 'Mooi in balans qua suiker.' 'Jammer dat-ie niet rond is.' 'Dit is een vrije interpretatie van soes.' 'Het zijn een soort achtjes.' 'Rijkelijk gevuld met aardbei.' 'Hier zit echt geen suiker in.' 'Prachtig.' 'De mooiste.' 'Mooie kleur. Mooi gebakken.' 'Lekkere soes.' 'Deze soes is mooi gegarneerd met aardbeien en slagroom.' 'Alleen de soes ziet eruit alsof hij niet helemaal goed gerezen is.' 'Nee.' 'Hij is niet gaar. Kijk maar.' 'Wij gaan overleggen.'

Dat bakken kunst is, bewijst 'Kings of Pastry'. Maar het praten over andermans baksels kan ook kunst zijn. Dat laat 'Heel Holland bakt' zien.

Martijn Simons is schrijver en columnist voor Volkskrant.nl.
Twitter: @MartijnSimons

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden