Hij haalde de bleekneusjes naar de boerderij

Melkveehouder Wim van den Berg was actief lid van de Boerenpartij en oprichter van Kamperen bij de Boer.

Peter de Waard
Wim van den Berg. Beeld
Wim van den Berg.Beeld

In 1969 werden door de politie en burgemeester van Meerkerk nog de kampeerders van zijn boerenerf verwijderd. Maar melkveehouder Wim van den Berg liet zich niet zo gemakkelijk opzijzetten. Als actief lid van Hendrik Koekoeks Boerenpartij trok hij ten strijde tegen het establishment. 'Want', zo zei hij. 'Dode vissen drijven met de stroom mee - levende vissen zwemmen er tegenin.'

Een jaar later kreeg hij formeel toestemming voor Kamperen bij de Boer. Nu telt de organisatie die hij hiervoor oprichtte, Stichting Vrije Recreatie (SVR), tweeduizend campings en 125 duizend donateurgezinnen. Liefst 45 jaar was Wim van den Berg de voorzitter.

Op 8 februari overleed hij aan de gevolgen van kanker, een ziekte die hem al veertien jaar achtervolgde en in 2002 noopte zijn melkkoeien de deur uit te doen. Maar hij bleef actief als boer en vooral als voorman van de SVR.

Overheidsbemoeienis

Wim van den Berg werd geboren als zoon van een melkveehouder in Leerbroek. Hij kreeg op zijn zestiende al verkering met een meisje dat de enige dochter was van een boer in Meerkerk. Hij verhuisde naar de boerderij aldaar en nam haar vaders bedrijf over. Het was een klein bedrijf met dertig melkkoeien. Begin jaren zestig raakte hij gefascineerd door het optreden van Hendrik 'boer' Koekoek die zich verzette tegen de overheidsbemoeienis met het boerenbedrijf, zoals de verplichte deelneming aan het Landbouwschap. Dat verzet uitte zich in 1963 met de opstand in Hollandscheveld, waarbij boeren weigerden de heffing te betalen. Wim van den Berg werd actief lid van de partij en zou drie jaar later ook gekozen worden als lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland voor Boerenpartij. Twee periodes, van 1966 tot 1970 en van 1974 tot 1978, zou hij in het provinciebestuur zitten, waarbij hij geen blad voor de mond nam.

'In die tijd reisde hij veel naar Den Haag', zegt zijn dochter Corine van Mill-Van den Berg. 'En hij zag daar al die mensen in die flats. Laat die bleekneusjes toch eens lekker naar het platteland komen en het boerenbedrijf leren kennen, zo vond hij. En dat leidde tot zijn pogingen om een kampeerterrein op zijn erf te beginnen.'

Hij vond dat de burger de boer op moest gaan voor meer rust, ruimte en betaalbare prijzen en dat het tekort aan leefruimte in de steden op het platteland kon worden gecompenseerd. Dit door onder andere de boomgaarden te behouden in plaats van het rooien van de hoogstamfruitbomen, waartoe de overheid in die jaren de boeren opriep en zelfs premies verstrekte. Velen gaven gehoor aan de oproep van Van den Berg, zodat veel van deze boomgaarden zijn behouden.

Succes

Dat de SVR zo'n succes zou worden, had hij niet durven dromen. In de volgende 45 jaar zette hij zich met hart en ziel in voor het verwezenlijken van het doel van de SVR: 'het bevorderen van de vrijheid en gezonde concurrentie in de recreatieve sector in het algemeen belang'.

Met de opheffing van de Boerenpartij eindigde zijn avontuur in de politiek niet. Hij zou nog 24 jaar deel uitmaken van de gemeenteraad van Meerkerk, waarvan 12 jaar als wethouder. In 2002 werd voor het eerst kanker geconstateerd. Hij moest het bedrijf inkrimpen en verruilde de melkkoeien voor vleeskoeien. Later werd hij schoon verklaard, maar bij een controle vorig jaar bleek dat de ziekte was teruggekomen.

Wim van den Berg laat een vrouw, een zoon en twee dochters achter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden