Hij begreep de vrouwen zo goed

Tien jaar geleden werd voormalig entertainmentidool Bill Cosby door de politie uitvoerig aan de tand gevoeld over seksueel misbruik. Het weinig verhullende verslag lekte uit.

Arie Elshout
null Beeld Mark Hanauer
Beeld Mark Hanauer

Bill Cosby ging er prat op dat hij vrouwen heel goed kon 'lezen'. Ze hoefden niets te zeggen. Aan hun gedrag, aan hun lichaamstaal kon hij zien dat ze op hem vielen. Zijn hoffelijkheid, zijn roem, zijn contacten, zijn levenservaring trokken hen aan. Dat hij daarnaast ook nog pillen nodig had, waarmee hij ze verdoofde voor hij seks met ze had, vond hij niet verkeerd. Het was in zijn ogen hetzelfde als het aanbieden van een drankje. Hij was een versierder, geen verkrachter.

De acteur zei dit tien jaar geleden, toen de politie hem in een hotelkamer in Philadelphia in totaal vier dagen lang verhoorde nadat een vrouw een klacht tegen hem had ingediend wegens seksueel misbruik. The New York Times kreeg het duizend pagina's tellende verslag onlangs in handen. De krant publiceerde er dit weekeinde over.

Volgens de krant gedroeg Cosby zich tegenover de ondervragers de ene keer beledigd en sarcastisch en de andere keer charmant en opgewekt. Tot in de kleinste details beschreef hij de seks die hij met vrouwen had. Hij deed dit bijna luchtigjes, aldus de verslaggevers na lezing van het uitgetikte verslag.

Drie civiele zaken

Het verhoor in 2005 en 2006 leidde nooit tot een proces. De zaak met de klaagster - de in Canada geboren Andrea Constand - werd geschikt voor een tot dusver onbekend bedrag. Vorig najaar kwam de kwestie terug in de publiciteit, nadat een komiek de inmiddels 78-jarige Cosby had uitgemaakt voor verkrachter. Inmiddels lopen er drie civiele zaken, aangespannen door een hele reeks vrouwen die zeggen allemaal door de entertainer te zijn misbruikt. Vaak na te zijn verdoofd.

Cosby's gedrag in het verhoor komt redelijk overeen met de manier waarop hij al die jaren in het openbaar heeft gereageerd op de beschuldigingen. Hij sprak altijd van leugens, dreigde met advocaten, bekte journalisten arrogant af en trok een muur rond zichzelf op. Maar die brokkelt snel af rond de ooit razend populaire televisievader uit The Cosby Show.

Vorige week was president Obama genadeloos. 'Als je een vrouw - of een man - buiten haar of zijn medeweten een verdovend middel geeft en dan zonder toestemming seks hebt met die persoon, dan is dat een verkrachting.' Obama reageerde op het nieuws eerder deze maand dat Cosby had toegegeven dat hij quaaludes, een partydrug, had gegeven aan vrouwen met wie hij naar bed wilde. Dat de acteur dit had bekend, was de eerste flinter die bekend werd uit het verslag van het verhoor. Daarbij komt nu de primeur van The New York Times, die alle duizend pagina's heeft ingezien.

Voor het geval dat

Het vergde Bill Cosby enige inventiviteit om aan de pillen voor de vrouwen te komen. In de jaren zeventig gaf een arts in Los Angeles hem zeven recepten voor quaaludes. Dit zijn pijnstillers, die ook populair werden als partydrug. Cosby zei dat hij ze nodig had vanwege een pijnlijke rug. Hij ging er destijds van uit dat de dokter wel begreep dat dit niet de echte reden was, zei hij in het verhoor.


Vervolgens werd hem gevraagd: verklaar u nader. Hoe wist de dokter dat?

Cosby: 'In die tijd waren quaaludes de drug die jongeren gebruikten op feesten. En er waren momenten dat ik ze wilde hebben, voor het geval dat.'

Ouwe viezerik

Uit het artikel blijkt dat Cosby zich van geen kwaad bewust is. Of van geen kwaad wil weten. In het verhoor beweert hij dat het slikken van de pillen en de seks altijd met wederzijdse toestemming gebeurde. Maar als hem wordt gevraagd of Therese Serignese, een vrouw die hij in 1976 ontmoette in het Las Vegas Hilton, wel in staat was toestemming te geven voor seks nadat hij haar eerst quaaluudes had gegeven, antwoordt hij: 'Dat weet ik niet.'

In het geval van Constand zegt hij haar in 2004 benadryl te hebben gegeven, een middel tegen hooikoorts. Dat was om haar te doen ontspannen, vertelt hij de ondervragers. Constands advocaat meent dat het een veel zwaarder middel moet zijn geweest. Haar cliënt raakte half bewusteloos, waarna Cosby zich op de sofa in een van zijn huizen aan haar vergreep, aldus de advocaat.

Later belt Cosby met Constands moeder. Hij was bang dat de vrouw hem zou zien als een 'ouwe viezerik'. Tijdens het gesprek dringt hij erop aan dat Constand tegen haar moeder zegt dat ze was klaargekomen, dat de seks vrijwillig was. 'Vertel je moeder over je orgasme. Vertel je moeder hoe we met elkaar praatten.'

Op een vraag in het verhoor hoe hij Constand probeerde te verleiden, vertelt Cosby dat hij zich opwierp als mentor van de vrouw die hoofd was van de vrouwelijke basketbalploeg van een universiteit. 'Ik nodigde haar uit bij mij thuis, sprak met haar over persoonlijke dingen, over haar leven, haar ontwikkeling, haar opleiding.'

null Beeld anp
Beeld anp

Huwelijksproblemen

In de jaren tachtig ontmoette hij Beth Ferrier, een model. Hij informeerde naar haar loopbaan en naar haar vader, die aan kanker was overleden. 'Stelde u haar die vragen omdat u seksueel contact met haar wilde?, vraagt iemand in het verhoor. 'Ja', antwoordt Cosby.

Hij schept tegen de ondervragers op dat hij snel door heeft wanneer vrouwen iets meer willen. 'Ik denk dat ik mensen en wat ze voelen op romantisch en seksueel gebied, goed kan lezen.'

Cosby is sinds 1964 getrouwd met Camille. Er waren huwelijksproblemen in 1997, toen hij een affaire opbiechtte, maar verder deed hij alles om te voorkomen dat ze meer te weten zou komen. Zo betaalde hij een vrouw zwijggeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden