Hij begon, nee, hij begon, hij heeft mij beledigd, nee, ik heb niks gezegd

 

Dinsdagavond diende de Griekse ambassadeur te Berlijn een officiële klacht in bij het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. Wegens belediging. Wolfgang Schaüble, de Duitse minister van Financiën die weleens in nazi-uniform is afgebeeld door Griekse cartoonisten die hun vrijheid van meningsuiting graag testen, zou over zijn Griekse collega Yanis Varoufakis hebben gezegd dat die grossiert in domme naïviteit. Daar was Varoufakis boos over en met hem de voltallige Griekse regering, waarop de ambassadeur uit klagen werd gestuurd over deze 'belediging door een vriend en een bondgenoot'.

Varoufakis' ontgoocheling is begrijpelijk: eerder had hij over Schaüble juist zo vriendelijk gezegd dat die 'vermoedelijk de enige Europese politicus is die in intellectueel opzicht iets voorstelt'. Een observatie die de Griek overigens niet op beledigde reacties uit andere hoofdsteden kwam te staan ('Ik heb mijn realiteit gelegd naast die van de heer Varoufakis, een man die ik zeer hoog aansla, maar ik herken me niet in het door hem geschetste beeld. Ik laat zijn insinuaties even aan zijn kant.' - Mark Rutte).

Voorts gaan de Grieken uiterst prudent en diplomatiek te werk in de onderhandelingen over het al dan niet en zo ja hoe terugbetalen van de Griekse schuld.

Ze zouden het nooit in hun hoofd halen te koketteren met hun twijfelachtige Russische connecties, die in mei zullen culmineren in een bezoek van Tsipras aan Poetin.

Ze zouden nooit durven suggereren dat ze alle bootvluchtelingen uit het Zuiden die op hun kusten aanspoelen ongehinderde doorgang naar aantrekkelijkere Europese landen zullen verlenen.

Ze zouden al helemaal nooit durven suggereren dat het niet ondenkbaar is dat zich tussen deze vluchtelingenstroom één of meer koppensnellers van Islamitische Staat bevinden die staan te popelen om de jihad naar München of Berlijn te brengen.

Ze zouden nooit bij Duitsland herstelbetalingen eisen voor het in de Tweede Wereldoorlog aangedane leed. Zo'n eis te onderstrepen door te dreigen de onteigening van Duits grond- en vastgoedbezit in Griekenland alvast ter hand te nemen: zoiets zouden ze in Griekenland niet eens durven denken.

En voortdurende referenties aan de nazi's, Angela Merkel afbeelden met snorretje, swastika's en wapperende vlaggen: de Griekse regering zou geschokt afstand nemen als dat in haar land zou gebeuren. Stel je voor dat Schaüble tegen de leren-jackdrager Varoufakis zou kunnen zeggen: 'Yanis, weet je wie ook van leren jassen hield?'

Voor ambtenaren, journalisten en anderen die de ontwikkelingen in de eurozone proberen te volgen, is het amper meer bij te houden. De dialoog Berlijn-Athene voltrekt zich nu langs de volgende lijnen: Hij begon, nee, hij begon, hij heeft mij beledigd, nee, ik heb niks gezegd en als ik wel wat gezegd heb was het een geintje, zie je wel nu liegt hij alweer en als ze onze spullen afpakken zullen wij klaarstaan om ons te verzetten.

Tegen het persbureau Reuters zei Varoufakis dat zijn optreden 'educatief' is voor zijn collega's in de eurogroep. 'De depolitisering van economisch beleid in de eurogroep heeft Europa geen goed gedaan; de burgers vertrouwen de instituties niet.' Hij brengt, zegt hij zelf, 'de politiek' terug in Europa.

Dat is beslist waar. Ondertussen groeit het verlangen naar een stel volwassenen die ervoor kunnen zorgdragen dat Griekenland snel toegang krijgt tot de kapitaalmarkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden