'Hiermee is ineenstorting van Italië voorkomen'

De Spaanse en Italiaanse rentes zijn vrijdag opnieuw scherp gedaald, een dag na de aankondiging van ECB-topmanMario Draghi dat de Europese Centrale Bank onbeperkt staatsleningen gaat kopen. De rente op Spaanse tienjarige staatsobligaties dook voor het eerst sinds mei onder de 6 procent, terwijl de Italiaanse rente nipt boven de 5 procent sloot, het laagste peil sinds maart.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JONATHAN WITTEMAN

AMSTERDAM - De Italianen reageerden ook een dag na de langverwachte aankondiging van hun landgenoot Draghi met grote opluchting op de ECB-plannen. Wel klonken zorgen door over de vraag of een volgende Italiaanse regering het door de huidige premier Mario Monti ingezette hervormingspad zal blijven volgen.

'Hiermee hebben we de ineenstorting van Italië voorkomen, en van Europa', zei Monti tijdens een persconferentie. Ook het Italiaanse zakenleven was verheugd. 'Het probleem van de financiële stabiliteit is tijdelijk opgelost', zei Telecom Italia-topman Franco Bernabe. 'Maar als welk kabinet dan ook de weg naar hervormingen verlaat, zal het snel weer tot de orde worden geroepen door de realiteit van de markt.'

De Spaanse vicepremier Soraya Sáenz de Santamaría reageerde gereserveerder op het opkoopprogramma van de ECB. Op vragen van verslaggevers of Spanje nu de hulp van het noodfonds gaat inschakelen wilde ze alleen kwijt dat de regering niet over één nacht ijs zal gaan, omdat een dergelijke beslissing 'belangrijke gevolgen voor het land en voor de toekomst van de Spanjaarden zal hebben'. De Spaanse beurs sloot de op twee na beste week van het jaar af met een weekwinst van ruim 6 procent.

In de Duitse media was het onbehagen groot over de beslissing van de ECB. 'Blanco cheque voor de schuldenstaten', kopte Bild vrijdag. Maakt Draghi de euro kapot?, vroeg de boulevardkrant zich af. De Frankfurter Allgemeine benadrukte het ongelimiteerde karakter van Draghi's opkoopplannen, terwijl Die Welt wrang kopte: 'Financiële markten juichen om de dood van de Bundesbank'.

Ook onder Duitse politici klonk gemor. Klaus-Peter Willsch, Bondsdaglid voor Angela Merkels CDU, zei dat de ECB zijn mandaat heeft overtreden, terwijl Frank Schäffler van de FDP voorstelde een rechtszaak aan te spannen bij het Europese Hof van Justitie. De ECB loopt in Schäfflers ogen het gevaar te veranderen in een 'bad bank voor alle junkschulden van Europa'.

Maar bondskanselier Angela Merkel nam het vrijdag op voor de Europese Centrale Bank. Ze onderstreepte de onafhankelijke positie van de ECB en sprak haar goedkeuring uit over de voorwaarden die Draghi verbindt aan hulp voor Spanje en Italië. 'Voorwaardelijkheid is een belangrijk punt', zei Merkel tegen verslaggevers in Wenen. 'Controle en voorwaarden gaan hand in hand.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden