Hierdoor daalt het aantal autodiefstallen in Nederland

Al jaren daalt het aantal autodiefstallen in Nederland, maar voor het eerst komt het aantal onder de 10 duizend uit. Vorig jaar werden 9.179 auto's gestolen, 9 procent minder dan in 2015. Dit blijkt uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc). Ook is voor het eerst in jaren een stijgende lijn zichtbaar in het aantal teruggevonden auto's. Hoe kan dit? Vier vragen en tips om een autodiefstal te voorkomen.

Een man die wordt verdacht van autodiefstal is vastgelegd op bewakingsbeelden.Beeld STILL FACEBOOKPAGINA VAN BEIJNUM AUTOGROEP

Welk merk is de grote favoriet onder autodieven?

Volkswagen heeft al jaren de oneervolle titel als populairste auto voor dieven. Vorig jaar werden er 1.212 Volkswagens van het type Golf gestolen en nog eens 929 Volkswagens Polo's. Ook geliefd bij autodieven: de BMW. Daarvan verdwenen er vorig jaar 352. Opel, Renault, Audi en Seat scoren ook hoog, net als oldtimers - daarvan werden er vorig jaar 575 gestolen.

Bekijk alle cijfers in het jaarrapport dat de AVc heeft uitgebracht.

Hoe kan het dat het aantal autodiefstallen al jaren daalt?

De daling heeft te maken met steeds beter uitgeruste anti-diefstalsystemen. Het aantal gestolen personenauto's die 0 tot 3 jaar oud zijn, nam met ruim 27 procent af. Dieven richten zich voornamelijk op oudere modellen, bij voorkeur tussen de vier en zeven jaar oud. 'De standaard-alarmsystemen in deze voertuigen zijn verouderd en er bestaat meer vraag naar de betreffende onderdelen uit deze bouwjaren', zegt Titus Visser, directeur van AVc. 'Een toenemend aantal voertuigen wordt uit elkaar gehaald en in onderdelen verkocht.' Volgens Visser moet een consument uiterst wantrouwig zijn als hij auto-onderdelen aantreft op verkoopsites als Marktplaats. 'Die zijn bijna altijd afkomstig van gestolen auto's, zeker als het om onderdelen van een Volkswagen gaat.'

Koop een auto bij voorkeur bij een Bovag-erkende dealer.Beeld Bas Bogaerts

Waarom worden voor het eerst in jaren meer gestolen auto's teruggevonden?

Sinds twee jaar is er een nieuw aangiftesysteem van kracht, waardoor gestolen auto's binnen twee uur internationaal staan gesignaleerd. 'Voorheen duurde dit zeker een of twee dagen', zegt Visser. 'Het aantal gestolen auto's nam toen ook al af, maar het terugvindpercentage ook. Per saldo schoten we dus niet zoveel op. Nu zien we voor het eerst een lichte stijging (2,1 procent) van het aantal teruggevonden auto's. Vooral het aantal gestolen auto's dat op de eerste dag wordt teruggevonden stijgt opmerkelijk, met 225 stuks.' In totaal wordt zo'n 40 procent van de gestolen auto's teruggevonden.

Het nieuwe aangiftesysteem werkt vooralsnog alleen binnen Schengenlanden. Het gevolg is dat dieven de gestolen auto's naar landen buiten de Schengenzone transporteren. 'Auto's duiken vaak op in Oekraïne, Rusland, Polen of Noord-Afrika', zegt Visser. 'Daar kunnen gestolen auto's zonder al te grote risico's opnieuw worden geregistreerd.'

Worden dieven steeds behendiger in het stelen van auto's?

De tijd dat dieven ruitjes inslaan om een auto te confisqueren is voorbij. Dieven hebben er baat bij dat een auto die ze willen doorverkopen zo min mogelijk schade heeft. Visser: 'Ze investeren in ingewikkelde software om auto's te kraken.' Als klein land met veel auto's en een goed wegennetwerk is Nederland aantrekkelijk voor autodieven, vaak afkomstig uit het buitenland. Je bent immers zo de grens over. Visser: 'De dieven hebben een professionele taakverdeling waarin alle disciplines zijn vertegenwoordigd. Er zijn criminelen die de auto's openmaken, criminelen die de auto's transporteren en criminelen die de valse papieren en kentekenplaten regelen.'

(Tekst loopt door onder de graphic)

Tips om een autodiefstal te voorkomen:

1. Richt je bij de koop van een auto niet alleen op de metalen velgen en het navigatiesysteem, maar ook op het diefstalsysteem. Hoe nieuwer het systeem, hoe kleiner de kans op diefstal. Bij een ouder model kan het nuttig zijn aanvullende apparatuur te installeren.

2. Koop je auto bij voorkeur bij een Bovag-erkend bedrijf. Hiermee verklein je het risico een gestolen model in handen te krijgen.

3. Mocht je je auto toch bij een particulier kopen of bij een garage die niet Bovag-erkend is, vraag dan om een kopie van het legitimatiebewijs van de verkoper. Maak ook een foto van de auto waar de verkoper bij staat. Dan sta je een stuk sterker als achteraf blijkt dat de auto is gestolen. De kans is bovendien groot dat de koop niet doorgaat omdat de dief wantrouwend wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden