Analyse

Hier staat een ander soort Republikein

In de commentaren wordt de speech waarin Donald Trump donderdagnacht het Republikeinse kandidaatschap bezegelde afgedaan als gitzwart en humorloos. Maar tussen de regels door is ruimte voor enthousiasme: Trump klonk gematigder dan anders en hij had de moed te breken met een aantal Republikeinse tradities.

Trump tijdens zijn acceptatiespeech. Beeld AFP

Amerikaanse acceptatiespeeches zijn doorgaans positief. Er wordt een hoopvol beeld voor de toekomst geschetst, er worden persoonlijke anekdotes aangehaald en grappen gemaakt.

Niet bij Donald Trump. Tijdens zijn speech in Cleveland schetst hij een gitzwart beeld van Amerika. De criminaliteit loopt uit de hand, vluchtelingen vormen een gevaar voor de staatsveiligheid, buitenlandse handelspartners hebben de Amerikaanse productie vernietigd en dan is er ook nog 'de corrupte' Hillary Clinton, zijn Democratische tegenkandidaat, die als voormalige minister van Buitenlandse Zaken 'dood, verderf en zwakte' zaaide.

Tegen dit donkere decor prijkt de boodschap van Trump helderder dan ooit: hij is de man om Amerika er weer bovenop te helpen, de man die 'recht en orde' kan herstellen.

Na afloop van de speech stroomden de commentaren binnen. De algemene tendens: Trump was boos, humorloos, speelde in op angst en verkondigde tal van leugens. 'Teleprompter Trump sprak zonder charme en was beroofd van de spontaniteit en humor die hem een overtuigende kandidaat maakte', schrijft Jonathan Freedland van The Guardian.

Hillary Clinton liet tijdens de speech op Twitter weten dat 'wij beter zijn dan dit'. Na afloop deed het campagneteam hier nog een schepje bovenop door te stellen dat de Democratische conventie van volgende week een stuk positiever zal zijn.

Omdat de speech van Trump een aantal uur van te voren was uitgelekt, kwamen factcheckers al snel met hun gebruikelijke lijsten met onwaarheden. 'Donald Trump vertelde niet minder dan 21 gecheckte aantoonbare leugens tijdens zijn acceptatiespeech', kopt Politicus USA. In het artikel wordt gehakt gemaakt van Trumps toespelingen op criminaliteit en zorgwekkende zelfmoordcijfers. Volgens de factcheckers laten de cijfers van afgelopen jaren juist een dalende trend zien. Ook zou het verlies van banen niet louter het resultaat zijn van vrijhandelsverdragen met het buitenland, zoals Trump beweert, maar liggen hier meerdere factoren, zoals automatisering, aan ten grondslag.

De Republikeinse conventie in Cleveland. Beeld AFP

'Hartverwamend'

Behalve kritiek zijn er ook lovende woorden. Trumps achterban noemt de speech 'realistisch' en 'hartverwarmend'. Fox News onderstreept dat Trump klonk als een 'man die in contact staat met de arbeidersklasse'. En zelfs The New York Times, die doorgaans vijandig tegenover Trump staat, merkt op dat Trump op sommige fronten gematigd klonk. Deze 'schijnbaar meer ingetogen Trump' zei bijvoorbeeld dat hij elke dag 'vastbesloten is de mensen die hij in het land heeft ontmoet, en die zich verwaarloosd, genegeerd en verlaten voelen, te helpen.'

Volgens The New York Times sprak Trump 'met gevoel' over slachtoffers van geweld, kansarme latino's en Afro-Amerikanen en de LHBT-gemeenschap, die begin deze maand het slachtoffer werd van een bloedige aanval op een homoclub in Orlando. Zelfs in zijn aanval op Hillary Clinton nam Trump wat gas terug. Terwijl de zaal scandeerde dat de Democraat achter de tralies thuishoort, reageerde Trump met de woorden: 'Laten we haar verslaan in november'.

Trump had het in zijn speech weinig over zichzelf, luidt de analyse van de Nederlandse commentator Lars Duursma. Op Radio 1 zegt hij: 'Waar zijn speeches normaalgesproken voor negentig procent over hemzelf gaan, ging het nu vooral veel over beleid. Ook nuanceerde hij de moslimban. Hij wil niet meer alle moslims blokkeren die het land in gaan, maar alleen die mensen uit terroristische staten. Verder had hij het veel over kiezers die in de steek zijn gelaten. Maar dus veel minder over zichzelf. Hij had het meer over 'we' dan over 'I'.'

Ivanka Trump

Opvallend was ook dat Trump geen enkele keer het woord 'abortus' in zijn mond nam - een belangrijk thema voor veel Republikeinen. Hij brak bovendien met de traditie van zijn voorganger George W. Bush door te beloven een einde te maken aan multilaterale handelsbesprekingen en Amerikaanse interventies in oorlogen, met name in het Midden-Oosten. In plaats daarvan wil Trump zich richten op inwoners van zijn eigen land. 'Hij klonk soms als een andere soort Republikein', concludeert The New York Times.

Amerikaanse media zijn over het algemeen vooral lovend over het optreden van Ivanka, de dochter van Trump. Zij beloofde dat haar vader zich zal inzetten voor vrouwen en betaalbare kinderopvang; twee onderwerpen die tijdens de Republikeinse voorverkiezingen nauwelijks aan bod kwamen. 'Of je het nu leuk vindt of niet, Ivanka Trump zou wel eens het goedmakertje voor haar vader kunnen zijn', schrijft The Independent. In het artikel wordt Ivanka geprezen vanwege haar welbespraaktheid, kalmte en focus. Drie eigenschappen die haar vader volgens de commentator niet bezit.

Bekijk hieronder de volledige speech van Donald Trump, die welgeteld een uur en een kwartier duurt. Daarmee is het de langste acceptatiespeech sinds 1972.

Ivanka Trump zegt in Cleveland dat haar vader zich zal inzetten voor vrouwen. Beeld photo_news
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden