Hier shopt het nóg leuker

Heb je in Amsterdam geen zin in de Kalverstraat, dan is het fijn shoppen in de 9 straatjes. Maar waar vind je zo'n winkelgebied in een buitenlandse stad?

Mirjam Bosgraaf
null Beeld Luis Mendo
Beeld Luis Mendo

BERLIJN

Prenzlauerberg (En wat Mitte)

Gebied: Oderbergersraße, Kastanienallee, Schönhauser Allee, Kollwitzstraße, Kollwitzplatz, Torstraße, Rosenthalerstraße, en uitloop naar Mitte, naar de Mulackstraße en Hackescher Markt.

Wie in Berlijn op zoek is naar vintage, origineel design en leuke horeca kan z'n hart ophalen in het gezellige Prenzlauerberg. De meeste straten zijn er breed en lommerrijk en er staan hoge, Oost-Duitse huizenblokken met terrassen en uitstallingen op de stoep. Design, cultuur en mode is overal en tegelijk is dit een onmiskenbaar Berlijnse winkelbuurt, eigenzinnig en diep van binnen nog altijd rauw en alternatief. Het aanbod, naast bijzondere mode en Berlijns design: boekwinkels, yogashops en speciale winkels, zoals Jünemann's pantoffelwinkel aan de Torstraße. Een ongewone uitrustplaats is de 60 meter lange bank op de Kollwitzplatz, misschien met iets lekkers erbij van de biologische markt (op donderdag)? Altijd aanspraak. Wie nog niet moegewandeld is, kan via de Torstraße en de Rosenthalerstraße nog een stuk de wijk Mitte in, voor de stijlvolle Mulackstrasse.

Prenzlauerberg Specials

- Upcycling Deluxe (Kastanien-allee 22). Riemen van autobanden, sporttassen van oude cementzakken, cadeaudozen van olifantenpoep en eierdopjes van oude lp's.
- Happy shop (Torstraße 67). Extravert design en een winkel als een museumruimte, die telkens weer anders en spannend wordt ingericht.
- VEB Orange (Oderbergertraße 29). Nostalgisch DDR-wonderland. Oranje lampen, gebloemde tuinstoelen en veel plastic uit de jaren zestig en zeventig.

Nóg hipper in Berlijn: Kreuzberg en Kreuzkölln (overlapwijk tussen Kreuzberg en Neukölln), oude arbeiderswijken die nu de creatieve hotspots zijn.

null Beeld Luis Mendo
Beeld Luis Mendo

ANTWERPEN

Het Zuid (En de Kloosterstraat en de Steenhouwerstraat)

Gebied: De Burburestraat, Riemstraat, Vlaamsekaai, Waalsekaai, Verlatstraat, Volkstraat, Graaf van Egmontstraat, Kloosterstraat en Steenhouwersvest.

De Antwerpse binnenstad is in wezen één groot shopterritorium. De ene winkelwijk loopt naadloos in de andere over en alles is op loopafstand. Een heerlijkheid voor winkelaars. Elke wijk heeft zijn eigen karakter. De Meir met de grote ketens, de Nationalestraat met de grote Belgische ontwerpers, de wat alternatievere Kammenstraat. Het Amsterdamse 9-straatjesgevoel, met meer bijzondere winkels, is het meest aanwezig dichter naar de Schelde toe, op Het Zuid. Een mooie wijk met art-nouveau-panden, pleinen, musea, grote etalages en stijlvolle winkels met accessoires, juwelen, meubels, kinderkleding en collecties van aanstormende ontwerpers. De Wasbar, wasserette annex koffietent, zit ook in Het Zuid (in de Graaf van Egmontstraat), alsook een winkel met schelpen en opgezette vlinders in de Volkstraat en natuurlijk de Gin Tonic Shop in De Burburestraat. Om het af te maken, gaat ge zeker ook meer noordwaarts, om alle vintage en antiek in de Kloosterstraat en de leuke Steenhouwersvest mee te pikken.

Het Zuid Specials

- Espoo (Vlaamsekaai 49/50). Licht, Scandinavisch design in mooie bakstenen winkel. Hout, metaal, wit, grijs, koperen lampen, zeskantige plantenbakken en kubistische sofa's.
- Haven (Volkstraat 18). Strakke multibrandstore met grijze gevel. Verkoopt surfkleding en -planken, avant-gardistische kleren, maar ook fotoboeken en handdoeken, nautische juwelen en flanellen overhemden.
- Bel Artisan (Riemstraat 24). Vlaamse lekkerbekkenwinkel. Mosterd uit Gent, fruitsap uit het pajottenland, neuzekes (kegelvormige snoepjes) uit Eeklo en Belgische wijn uit Namen.

Ook trendy in Antwerpen: 't Eilandje, het oude haven-gebied rond Museum aan de Stroom.

null Beeld Luis Mendo
Beeld Luis Mendo

NEW YORK

Nolita

Gebied: Mott Street, Elizabeth Street en Mulberry Street.

Minder chique dan SoHo, minder hipsterig dan NoHo: Nolita. De zeshoek tussen Bowery, Houston Street, Lafayettestreet en Broomestreet, ten noorden van Chinatown en Little Italy, North of Little Italy, Nolita. Het buurtje waar Scorsese opgroeide en David Bowie en Iman woonden. Zo'n echte Manhattiaanse buurt met ijzeren brandtrappen, neon, kleurige muurschilderingen en een bohemien charisma. Nolita is ook een van de 9 straatjesachtigste winkelgebieden van New York. Het is een boetiekparadijs, een buurt met overal independent kledingwinkels, vintagezaken, beauty-,schoenen- en sieradenwinkels en pop-upshops. En met vele eetzaken. Zoals de witte Eggshop (151 Elizabeth Street), waar alle broodjes komen met ei erop of erin, gepocheerd of gescrambeld.

Nolita Specials

- Warm (181 Mottstreet). Boho-kleren van indiedesigners en hippie-accessoires in een oude olijffabriek. Veel hout, zonnig en strandhuisvibe. Eigenaresse komt van Hawaii.
- Fluevog (250 Mulberry Street). Schoenen waarmee Louis XIV door Versailles had willen dansen. Zwierig en eerder rond dan puntig.
- Aesop (232 Elizabeth Street). Ook echt Nolita: winkels met een bijzonder interieur. Dat van beautymerk Aesop is gebouwd van 400 duizend New York Times-kranten.

Het hipst in New York: Brooklyn, Brooklyn en nog eens Brooklyn. Williamsburg, Greenpoint en zeker ook Bedford Stuyvesant. En natuurlijk de industriële wijk Gowanus aan het kanaal. Kunstenaarspakhuizen, livemuziek en de fantastische Gowanus Souvenir Shop.

null Beeld Luis Mendo
Beeld Luis Mendo

LONDEN

Seven Dials

Gebied: Monmouth Street, Earlham Street, Mercer Street, Shorts Gardens, Neal Street en Neal's Yard.

Amsterdam heeft er 9, Londen heeft er 7. De Seven Dials. Zeven straatjes tussen Shaftesbury Avenue en Covent Garden, die als een puntige ster, goed te zien op een luchtfoto, allemaal uitkomen op een plein met pilaar in het midden. De zeven punten van de ster vormen samen een knusse buurt met Engelse ramen, hanging baskets, uithangborden en lichtjes en vlaggetjes als versiering. Seven Dials is een licht- chique, zeer Londense winkelbuurt, netjes, maar toch relaxed. Er zitten veel boetieks, (Engelse) modewinkels en beautyshops, maar ook een erotische lingeriewinkel, een ambachtelijke parfumeur, een lifestylewinkel voor honden, een bordspellenwinkel, een newageshop en een cupcakebakker. En Seven Dials heeft twee sterke troeven: 1. Neal's Yard, een half verborgen, lieflijke stadstuin met cafés en terrassen. 2. Regelmatig een traffic free shopfestival met workshops, bands, eten en ongestoord oversteken.

Seven Dials Specials

- Happy Socks (62 Neal Street). Superkleurige sokkenwinkel. Sokken met streepjes, bolletjes, kersjes, bloemetjes of alles door elkaar.
- Tatty Devine (44 Monmouth Street). Vreemd wel, de kleurige, bijna ordinaire speelgoedkettingen en broches van Tatty.
- Neil's Yard Remedies (15 Neal's Yard). Biologische beautywinkel in de kleine stadstuin, met crèmes en shampoos waar alleen 'biologische, natuurlijke, wilde, veilige, afbreekbare ingrediënten' in zitten.

Ga in Londen ook naar Shoreditch in Eastend (designerboetieks, indielabels en rare cadeauwinkeltjes) en Peckham (oude rafelwijk, nu supercool en intercultureel; pubs met craftbeer, vintage en platenwinkels).

null Beeld Luis Mendo
Beeld Luis Mendo

MILAAN

Navigli

Gebied: De Alazaia Naviglio Grande en de Ripa di Porta di Ticinese en de straten daaromheen, zoals de Via Vigevano, Via Corsico en Via Privata Sartirana.

Milaan heeft zijn eigen grachten, in de oude havenbuurt Navigli. Eigenlijk zijn het twee, al eeuwen geleden gegraven kanalen, de Naviglio Grande en de Naviglio Pavese. Om langs te flaneren en op een van de bruggen in het water te staren. Pastelkleurig overdag, 's avonds met lichtjes. De Navigli-buurt rondom het water is meer en meer een artistiek winkelgebied geworden. Met galerieën, ateliers, boetieks van eigenzinnige Italiaanse ontwerpers, interieurwinkels, conceptstores en nieuwsteedse combi's zoals Ciclosfuso aan de Via Sartirana, fietswinkel én wijnbar. Het oude washok, waar vroeger de vrouwen druk kletsend de was kwamen doen, is er ook nog steeds. En een kleine slager die salumi e formaggio verkoopt, een bakker met cannoli in de etalage en genoeg terrassen en cafés, soms met livemuziek.

Navigli specials

- Garden K (Via Vigevano 35). Fijnzinnige modezaak met Zuid-Koreaanse mode, Italiaanse accessoires en Engelse schoenen, met gevoel voor stijl door Koreaanse eigenaresse bij elkaar gezocht.
- Salvatore+Marie (Via Vigevano 33). Blij, speels design. Hij, Italiaans designer, zij Ierse stylist, brachten het samen: wandvaasjes, krullerige spiegels, kleurig keramiek en zwierige leeslampen.
- Taglio (Via Vigevano 10). Stads restaurant om het winkelen culinair te ondersteunen, met eggs benedict met pancetta, risotto milanese of carrotcake. Er is ook een ruilboekhoekje en er staan hoge stellingen met foodsouvenirs.

Zeker zo leuk in Milaan: de artistieke kleinestraatjeswijk Brera.

PARIJS

Le Haut Marais

Gebied: Rue des Rosiers, Rue de Turenne, Rue Charlot, Rue Vieille du Temple, Rue du Bourg Tibourg, Rue Sainte-Croix de la Bretonnerie, Rue de Sévigné en Rue de Picardie.

Oude tijden schemeren nog door in deze buurt in het Derde. Dan staat er Coiffeur of Boulangerie op de gevel, als er al lang een vintagewinkel of conceptstore in het pand gekomen is. Haut Marais, het gebied van kleine straten tussen het Picasso Museum en de Place de la République, is nog een beetje het oude Parijs zoals je je Parijs altijd zult herinneren. Gatti-stoelen op de terrassen, voetgangersstraatjes met klinkers en paaltjes, lichtblauwe, soms met klimop begroeide gevels en koosjere bakkers. De Haut Marais is ook een fijne, gulle winkelbuurt, met Parijse ontwerpers, meer of minder bekend, boetieks, vintage, designwinkels, tassenwinkels, sieradenwinkels. Het perfecte aanbod voor de Parijse boholook, (bourgeois bohemien), ergens tussen chic en bohemien in. Cultureel en culinair klopt ook alles in Haut Marais. Boekweitcrêpes eten bij Breizh aan de Rue Vieille du Temple, souperen in het art-decodecor van Les Chouettes in de Rue de Picardie. En foodmarkt Marché des Enfants-Rouges is er om de hoek.

null Beeld Luis Mendo
Beeld Luis Mendo

Haut Marais Specials

- Violette et Léonie (114 Rue de Turenne). Typisch Parijse, vriendelijke Dépôt-vente, tweedehands, maar nog piepjonge designerkleding. Om zelf te doneren of te komen kopen.
- Fleux (39 Rue Sainte-Croix de la Bretonnerie). Veel en vrolijk, licht raar huisdesign voor alle kamers. Gestreepte vazen, bananenlampen en papieren eenhoornhoofd voor aan de muur.
- Merci Magasin (111 Boulevard Beaumarchais). Eclectische smaakmaker van de Haut Marais in een oude behangfabriek, met rode Fiat 500 voor de deur. Veel design, meubels, dingen voor in huis, kleren, papierwaren, alles.

Ook leuk en hip in Parijs: Canal Saint Martin (fijne mode, rare zaakjes, streetfood langs het kanaal, super cool) en SoPi (South of Pigalle) met zijn cocktailbars en nieuwestijlbistro's. Cultureel en culinair klopt alles in Haut Marais.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden