Hier rust Dorothea Visser, heilige in de maak

'Dorothea, bedankt voor de meervoudige hulp', staat op een bordje bij een bescheiden graf naast de Sint Willibrordkerk in Olburgen. Wie gaat zitten, leest: '33 jaren lang tot aan haar dood droeg zij de wondeteekenen des Heeren in haar lichaam. Hier rust Dorothea Visser, heilige in de maak...'

Vandaag installeert aartsbisschop Simonis in Utrecht een diocesane rechtbank. Deze gaat achter gesloten deuren uitzoeken of bijna zes jaar geleden in Hengelo een wonderbaarlijke genezing plaatsvond op voorspraak van Dora Visser (1819-1876). Een geregelde bezoeker van haar graf kon bij het uitstappen uit zijn auto ineens weer lopen; daarvoor kwam hij slechts met krukken en veel pijn en moeite vooruit.

Is er geen medische verklaring voor die genezing, dan is dat een belangrijke stap naar een zaligverklaring van Visser, een opstapje naar de status van heilige binnen de rooms-katholieke kerk. Mits aan nog twee eisen wordt voldaan: een voorbeeldig leven en verering door de bevolking. Voldoet zij aan alle voorwaarden, dan kunnen de papieren naar Rome, waar uiteindelijk de beslissing over de zaligverklaring valt.

Dorothea was volgens tijdgenoten zo gelovig dat ze het merendeel van haar tijd doorbracht met bidden en vasten. Jezus openbaarde zich aan haar, ze deed voorspellingen - waarvan de toenmalige kerkleiders weinig moesten hebben - maar ze genoot vooral bekendheid door genezingen en door de stigmata die ze aanvankelijk elke vrijdag kreeg: spontane bloedingen op plaatsen waar Christus aan het kruis gewond raakte. In het Katholiek Documentatie Centrum in Nijmegen wordt een wit hoofdkapje van haar bewaard met rondom bloedvlekken, alsof zij een doornenkroon droeg.

In 1965 werd haar verering nieuw leven ingeblazen, nadat een journalist van De Gelderlander publiceerde uit dagboekaantekeningen van een pastoor die de wonderen rond Dora bijhield. Inmiddels beijvert een stichting zich voor haar zaligverklaring. De aanvrager moet namelijk de kosten van het soms jarenlange onderzoek betalen.

Bij de deur van bestuurslid Anny Gieling, tegenover het kerkhof in Olburgen, hangen enveloppen, zodat bezoekers een bijdrage kunnen achterlaten. Zij is heilig overtuigd van het succes van de missie. 'Ik denk dat Dora Visser er zelf aan werkt, ze heeft ook voorspeld dat ze zalig zal worden verklaard. De kardinaal staat er helemaal achter.'

Hoewel officieel in Nederland meerdere processen lopen voor een zaligverklaring, zijn de meeste procedures al vele jaren in een slaaptoestand. De laatste zaligverklaringen stammen uit de jaren tachtig: Titus Brandsma in 1985 en Karel Houben in 1988.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden