Hier kun je meer zeggen dan daar

Diverse nationaliteiten, hier geboren en getogen, over het leven in Nederland anno 2005..

Joran Hays (14) is geboren in Alkmaar. Zijn vader is zendelingbij de Greater European Mission, een Amerikaanse evangelischebeweging. Hij zit in de derde klas van het gymnasium van de JanArentsz-scholengemeenschap in Alkmaar.

'Ik heb de Nederlandse en de Amerikaanse nationaliteit. Maarik voel me meer Amerikaan. Behalve wanneer ik in Amerika ben, danvoel ik me opeens meer Nederlander. De sfeer bij ons thuis isAmerikaans. We praten Engels. Dat hebben mijn ouders vanaf hetbegin gedaan. Ik heb twee zussen en een broer, en we zijnallevier tweetalig.

'Als ik in Amerika ben, valt het mensen op dat ik alles zegwat ik denk. Dat is het Nederlandse in mijn karakter. Hier kunje veel meer dingen zeggen, mensen accepteren meer, zijntoleranter. Ik ben lui, dat is Amerikaans. Of misschien is luiniet het goede woord en moet je zeggen: relaxt. Amerikanen zijnopener, dat heb ik ook. Ik maak snel vrienden, waar ik ook ben.

'De dingen waar ik van houd zijn meestal Amerikaans. Films,muziek. Nederlandse soaps vind ik niks. Ik houd wel van MarcoBorsato, vooral vanwege zijn vet goeie band.

'Ik ben blij dat ik hier op school zit, al heb je hier nietdie Amerikaanse school spirit. Maar het niveau van de middelbarescholen in Amerika is lager. Het hoogste is vergelijkbaar methavo. Hier leer je meer.

'Tegenwoordig moet je je vaak verdedigen als je Amerikaansbent. Veel mensen hier zijn het niet eens met de politiek vanBush. Ik wel, net als mijn vader. Ik verdedig hem altijd. Mijnouders stemmen allebei republikeins.

'Mijn twee zusjes zijn dit jaar gaan studeren in Philadelphia.Als ik klaar ben met school, wil ik ook naar de VS. Samen metmijn broer Justin, die is 16. We willen naar de University ofNorth Texas in Denton, bij Dallas. Daar hebben ze een van debeste music schools van Amerika, en daar willen we heen. Ja, wezouden ook naar de popacademie in Tilburg kunnen gaan. Maar UNTlijkt ons leuker.

'Ik speel gitaar, piano, trompet, drums en basgitaar. Mijnbroer speelt drums, een beetje gitaar en klarinet. We schrijvensamen popnummers. In de herfstvakantie gaan we er weer een paaropnemen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.