'Hier is nieuw leiderschap nodig'

Na het vernietigende rapport over ex-burgemeester Wilma Verver treden nu ook de drie resterende wethouders in de gemeente Schiedam af. 'U moet opstappen.'

SCHIEDAM - De gemeente Schiedam, na Rotterdam de grootste in het Rijnmondgebied, moet na gisteravond op zoek naar een nieuw college van B en W. Twee maanden geleden stapte burgemeester Wilma Verver (VVD) op na aanhoudende beschuldigingen over machtsmisbruik. Een vernietigend rapport daarover, op basis van een integriteitsonderzoek, heeft nu ook geleid tot het opstappen van de vier wethouders.


Nadat wethouder Ad Mostert (VVD) eerder zijn ontslagbrief indiende, moesten gisteravond ook de drie resterende wethouders, Menno Siljee (PvdA), Maarten Groene (PvdA) en Ad Hekman (CDA) er de brui aan geven. Dit onder druk van de gemeenteraad, die in meerderheid liet weten dat ook hen heel wat te verwijten valt.


Doorslaggevend daarbij was de opstelling van collegepartij VVD. Tijdens een drukbezochte raadsvergadering drong VVD-fractievoorzitter Foort van Oosten aan op het vertrek van de wethouders. 'Zelfs al zou de raad u aanmoedigen om te blijven, dan nog moet u opstappen.'


Ook andere partijen waren kritisch over het feit dat de wethouders amper iets ondernamen tegen de opgestapte burgemeester Verver, die zich schuldig maakte aan machtsmisbruik, belangenverstrengeling en nepotisme.


'Verbijsterend en onthutsend', vond PvdA-fractievoorzitter Marco Stam het onderzoeksrapport over Verver. Marcel Houtkamp van D66: 'Nieuw leiderschap is nodig.'


Het vrijdag verschenen BING-rapport zet de opgestapte Wilma Verver neer als een machtswellusteling. Ambtenaren werden door haar geïntimideerd, de sfeer op het stadhuis was volkomen verziekt. Ook misbruikte Verver haar macht om privéconflicten te beslechten, bezorgde ze vrienden en familieleden baantjes, zo concludeerden de onderzoekers.


Verver, die in 2006 in Schiedam aantrad en voordien burgemeester in Voorschoten was, kreeg in Schiedam al snel de bijnaam 'de witte tornado'. Aanvankelijk was dat complimenteus bedoeld. Schiedam hunkerde naar een daadkrachtige burgemeester die eens de bezem haalde door het ambtenarenapparaat. Haar voorganger, Reinier Scheeres (PvdA), was liefst 22 jaar achtereen burgemeester van Schiedam.


Dat die altijd door de PvdA gedomineerde gemeente in 2006 een burgemeester van VVD-huize kreeg, kwam als een grote verrassing. Ook voor de PvdA zelf die een eigen kandidaat zag sneuvelen bij de vertrouwelijke stemming door de raad. 'Eigenlijk is toen al het gedonder begonnen', blikt voormalig SP-wethouder Yorick Haan, sinds 2010 burgemeester van Vlieland, terug. Schiedam had behoefte aan 'een frisse wind', zegt Haan, maar het politieke en ambtelijke apparaat werd en wordt volledig door de PvdA gedomineerd.


Ook Haan is door onderzoekers van BING ondervraagd over het eigenmachtige optreden van Verver. Haan: 'Er wordt nu een beeld geschetst van een zonnekoningin die ongestraft haar gang kon gaan. Dat beeld behoeft wel enige bijstelling.' Zo zegt Haan dat hijzelf, en andere wethouders, Verver wel degelijk hebben aangesproken over haar optreden tegen een aannemersbedrijf met wie zij een privéconflict had.


Hij beklemtoont dat Verver ook goede dingen voor de gemeente heeft gedaan. 'In 2009 heeft ze de nationale intocht van Sinterklaas voor Schiedam binnengehaald. Daar wordt nu lacherig over gedaan, maar dat heeft goede reclame opgeleverd.'


Dat de PvdA nu Verver van alles de schuld geeft, vindt Haan onterecht. Een andere kritische volger op afstand, de Tilburgse politicoloog Marcel Boogers, kan wel meevoelen met Haan.


Volgens Boogers heeft Schiedam alle trekken van een gemeente waar 'dorpspolitiek en vriendjespolitiek' het beeld bepalen. 'In zo'n middelgrote gemeente met altijd weer die enorme ambities en één partij die het altijd voor het zeggen heeft, ontstaat snel iets van een informele bestuurscultuur. Juist daarom kan alles maar blijven voortetteren.'


Wat het er ook niet allemaal makkelijker op maakt: in de raad hebben maar liefst twaalf partijen zitting.


Voortetteren blijft het nog wel in Schiedam, ook nu Wilma Verver is opgestapt. Raadsleden willen onderzocht hebben of het gebruikelijke 'eervol' ontslag omgezet kan worden in 'oneervol' ontslag.


Ververs' opvolgster, waarnemend burgemeester Joan Leemhuis-Stout, blijft ook al niet buiten schot. Verver en Leemhuis zijn bevriend, lid van de VVD, en de zoon van Leemhuis zou dankzij Verver een baan bij de gemeente Schiedam hebben gekregen. Die zoon is inmiddels werkzaam voor de gemeente Dordrecht.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden