Hier is het kersttijd, er is zelfs kerstverlichting in de vorm van een tractor

Aflevering 139: het is stil in het bos, zangvogels zoeken voedsel in steden en dorpen. Dan toch: twee boomklevers.

Caspar loopt

Vanochtend was ik in het Friese gedeelte van het Drents-Friese Wold en nu, na een uitsmijter, begin ik bij een schaapskooi boven Doldersum aan deel twee, de Drentse kant. Vanochtend Staatsbosbeheer, nu Natuurmonumenten. Aan de overkant van de weg is het Doldersummerveld dan weer in beheer bij Het Drentse Landschap. Je kunt daar vragen over stellen, maar uit ervaring weet ik dat je beter door kunt lopen.

De organisaties werken hier samen onder de vlag van het Nationale Park. En gewerkt wordt er in dit gebied. Vroeger in het kader van de gedwongen tewerkstelling. De werkloze Drentse veenarbeiders legden hier de bossen aan, maakten kanalen van beekjes, en dat alles met de hand en de schop. Nu worden delen van die bossen weer weggehaald, kanalen worden weer beekjes, het werk wordt nu uitbesteed aan aannemers met machines.

Ik steek de Vledder Aa over, helemaal vernieuwd kronkelt hij min of meer als vanouds. Het Wapserveld rond, af en toe een stukje bos. De grond is soms bevroren, dunne laagjes ijs op de plassen. Het is stil, zelf maak ik nog het meeste lawaai.

Er is weinig voedsel in het bos in deze tijd van het jaar, en specifiek dit jaar: weinig beukennootjes, weinig dennenzaadjes. Voor de zangvogels is er nu meer te halen in de dorpen en steden. De stilte is trouwens een van de kwaliteiten van dit gebied, stilte in de zin van het ontbreken van achtergrondgeluiden.

Af en toe turen naar de bosrand, hopen op een ree. Wat meesjes, een grote bonte specht, een buizerd in een boompje op het veld. En zowaar de opwekkende zang van twee boomklevers. De Vledder Aa weer oversteken, op een ander punt, en weer terug. Het is al donker als ik Diever inrij. Hier is het kersttijd, en het leeft, er is zelfs kerstverlichting in de vorm van een tractor. In het Landhotel is het druk, zondagmiddag, een vrouw speelt piano, Bésame mucho, Feelings en A Whiter Shade of Pale, dat laatste speelde ik vroeger ook. Een bier. 's Avonds eet ik ergens in het dorp, aan het tafeltje naast de kerstboom.

Boomkever
Powered by Wikiloc
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.