Hier denkt u kanker van te krijgen

Van Facebook tot pindakaas en cosmetica, je schijnt tegenwoordig overal kanker van te krijgen. Het staat in de krant, of op internet en vaak zijn het ongegronde berichten: het onderzoek is alleen bij dieren gedaan, het bewijs is te mager of tegenstrijdig met eerder onderzoek. Maar toch, ze blijven hangen in het hoofd van de lezer.

Op de vraag waarom iemand dacht kanker te hebben gekregen, antwoordden sommigen: te veel drop gegeten. Beeld ANP

Het is een van de belangrijkste kritiekpunten die opdoemen uit de enquête die het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) uitvoerde op verzoek van de Volkskrant: patiënten krijgen door de media een verkeerd beeld van hun ziekte.

De enquêteresultaten, die morgen in de krant op de Volkskrant-site worden gepubliceerd, maken duidelijk dat medische berichtgeving, in de ogen van artsen, nog te vaak onjuist is of te kort door de bocht. Wat voor effect dat kan hebben, blijkt uit (deels) ongepubliceerd onderzoek van hoogleraar kankerepidemiologie Bart Kiemeney (Radboudumc). Hij stelde 4300 patiënten (met vijf typen kanker) de vraag: 'Heeft u enig idee waardoor u kanker heeft gekregen?' Een op de vijf had een vermoeden. Wie niets invulde, had mogelijk gewoon gelijk, want de ziekte is meestal een speling van het lot.

Ouderdom is een risicofactor, erfelijke aanleg kan meespelen. Ongeveer 40 procent van de kankergevallen wordt veroorzaakt door factoren die we kunnen beïnvloeden: roken werd terecht vaak genoemd en ook alcohol, overgewicht en contact met giftige stoffen. Maar de lijst met antwoorden telt ook een flink aantal oorzaken waarvoor het fundament totaal ontbreekt. En waarbij je je afvraagt: hoe kómen patiënten erbij? 'Ergens gelezen', schrijven ze. Hieronder een bloemlezing.

De meest opmerkelijke antwoorden:

Sterilisatie
Fietsen
Zoetstoffen
Teveel tomaten gegeten
Botbreuken
Onzorgvuldig behandelde wespensteek
Te hete douches
De koelkast
Jojoën door diëten
Drop
Hoogspanningsmasten
Spiraaltje
Computerwerk
Lekkende balpen in de broekzak

Hoogspanningsmasten, een lekkende balpen - sommige mensen denken hiervan kanker te krijgen. Het fundament ontbreekt. Beeld anp

De meest genoemde antwoorden:

Stress, onverwerkt verdriet
Medicijnen, zoals antibiotica, pijnstillers en bloeddrukverlagers
Te veel koffie
Niet vaak genoeg geplast
Shampoo/haren geverfd
Autorijden
Te weinig drinken
Val, ongeluk, blauwe plekken

Te veel koffie; een van de antwoorden die mensen gaven op de vraag waarom ze denken kanker te hebben gekregen. Beeld photo_news
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden