Hier betalen we Balkenende en Timmermans voor

Het getuigt van slecht bestuur als je een land in een faillissement stort, vindt Yoeri Albrecht. Gelukkig durven goede politici impopulaire maatregelen te nemen....

Yoeri Albrecht

Met de discussie over het referendum over het EU-verdrag laat de SP zien dat ze niet geïnteresseerd is in een beter verdrag, maar louter aanstuurt op een referendum om het referendum. Dat is een zeer bedenkelijk populisme. Het gaat om de rel, om de chaos, om de destabilisatie, om de tegenstem. Niet om de vraag wat inhoudelijk beter is voor Nederland, waar Nederland bij gebaat is en wat verstandige nationale en internationale politiek is.

Belangrijkste argument tegen een tweede referendum is dat de andere lidstaten de Nederlandse en Franse grieven hebben geslikt en dat het Grondwettelijk Verdrag is omgezet in het zoveelste gewone Europese voortgangsverdrag, vergelijkbaar met de verdragen van Maastricht en Amsterdam. De bevolking heeft haar stem laten horen en daar is ook daadwerkelijk iets mee gebeurd. De onderhandelingen zijn heropend, het resultaat moet nu door het parlement geratificeerd worden.

Er is helemaal geen ruimte voor het verwerpen van dit verdrag. De andere 26 lidstaten van de Europese Unie zouden echt niet nog een keer terugkeren naar de onderhandelingstafel. 60 procent van onze welvaart komt volgens veel onderzoeken uit de EU. Een regering of een enkele politieke partij mag Nederland helemaal niet in een onmogelijke en gevaarlijke positie brengen. Dat geldt ook als de kans op een tweede ‘nee’ wellicht klein is. Nederland kan zich zo’n tweede ‘nee’ simpelweg niet veroorloven. Als bank mag je een hypotheeknemer ook geen te dure hypotheek aansmeren. Als politiek mag je het land ook niet in een positie brengen die een faillissement kan betekenen. Dat is gewoon slecht bestuur.

Er is in deze discussie ook geen sprake van een geval van: wie A zegt moet ook B zeggen zoals door de voorstanders van een referendum wordt gezegd (Frits Bolkestein op Forum, 21 september). Dat is de logische redenatie van het schoolplein, maar niet die van het landsbestuur. A en B zijn hier appels en peren. Als de Nederlandse regering besluit naar Afghanistan te gaan, betekent dat niet dat we ook naar Pakistan gaan. Dat zijn twee aparte beslissingen die ieder opnieuw, goed en rustig moeten worden afgewogen.

Zo moet er ook opnieuw een afweging worden gemaakt over een referendum. Ons land wordt gelukkig niet door automaten bestuurd die van A naar B schakelen.

Het besluit van premier Balkenende en staatssecretaris Timmermans om geen referendum te houden getuigt van staatsmanschap. Er is een meerderheid van de bevolking die een referendum wil. Maar juist de goede politicus neemt soms een impopulaire maatregel. De regering en het parlement worden door ons gekozen, maar ook door ons betaald om dit soort besluiten te nemen. Laat ze hun werk dan doen. Juist als het om grote politieke vraagstukken gaat, moeten verantwoordelijke politieke partijen besluiten durven te nemen zonder zich achter een referendum te verschuilen.

Het lezen van internationale verdragen is een vak. De verschillen tussen het verworpen grondwettelijke verdrag en het voorliggende verdrag zijn groot. Vooral waar het cruciale zaken betreft als vlag, volkslied en het streven naar een eenheidsstaat. Maar om dat te zien, is wel enige vakkennis vereist. Vandaar ook dat de regering de Raad van State om advies heeft gevraagd. Daar zitten mensen die een leven lang geschoold zijn in het lezen van juridische teksten.

Maar volgens de SP krijgt het volk het EU-verdrag via een achterdeur toch voor zijn kiezen. Dat is demagogie die ons democratische en zorgvuldige parlementaire proces in een kwaad daglicht stelt. En dat is schadelijk voor die democratie. Achter die zogenaamde achterdeur liggen namelijk wel de goedkeuring van de Raad van State, het kabinet en de Eerste en Tweede Kamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden