Hielp Zakaria G. bij de overval op juwelier Goldies?

Zakaria G. stond vandaag voor de rechter in Den Bosch. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem ervan handlanger te zijn geweest van Youssef F. en Abdel H., de twee mannen die in maart vorig jaar juwelierszaak Goldies in Deurne overvielen. Ze bekochten het met hun leven. Wat was de rol van G. die dag?

Maart 2014, de politie doet onderzoek naar de overval op juwelierszaak Goldies. De twee overvallers kwamen daarbij om het leven.Beeld ANP

Met een ring en een horloge meldt Zakaria G. zich op vrijdagmiddag 14 maart 2014 even na vijven bij juwelier Goldies in Deurne. Hij zegt juwelier Willy Sanders dat hij het diamantje uit de ring wil laten verwerken in een piercing. Een cadeautje voor zijn vriendin. Het horloge wil hij verkopen. Ze sluiten een akkoord en Sanders schrijft het telefoonnummer van de klant op een werkbon. Maar Zakaria G. komt het sieraad nooit ophalen.

Op vrijdagmiddag 28 maart 2014, twee weken later rond hetzelfde tijdstip, staan Youssef F. en Abdel H. met een vuurwapen in juwelierszaak Goldies in Deurne. Juweliersvrouw Marina Sanders ziet hoe de overvallers haar man schoppen en slaan en trekt vanuit een la achterin de zaak het pistool dat het echtpaar ter zelfverdediging heeft aangeschaft. Ze vuurt af en raakt zowel Youssef als Abdel. Beide mannen overlijden ter plekke. Noodweer van Marina, zo zal justitie later oordelen. Ze hoeft niet voor de rechter te verschijnen.

De 28-jarige Zakaria G. wel. Het Openbaar Ministerie ziet zijn bezoekje aan Goldies in Deurne als een vooronderzoek voor de roofoverval. Vandaag eist de officier van justitie drieënhalf jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen Zakaria G., wegens medeplichtigheid aan een poging tot een overval.

De officier van justitie en de rechters in de rechtszaal in Den Bosch voorafgaand aan de zitting van de strafzaak tegen de verdachte van de overval op juwelier Goldies.Beeld ANP

Tweede vluchtauto
Het inspecteren van de juwelierszaak was volgens justitie niet de enige bijdrage die de verdachte leverde. Hij zou ook een tweede vluchtauto voor de daders hebben geregeld. Maar Zakaria G., keurig gekleed in een wollen grijze pantalon en zwart colbert, bezweert in de rechtbank van Den Bosch dat hij niet op de hoogte was van de plannen van de 20-jarige Abdel H. uit Eindhoven en de illegaal in Nederland verblijvende Marokkaan Youssef F. (29).

Youssef woonde ten tijde van de overval sinds twee maanden bij Zakaria G. in zijn appartement in het Brabantse Lieshout. 'Ik heb hem in huis genomen omdat hij geen onderdak had', zegt Zakaria G. En hij wilde ook nog wel op andere manieren helpen, want toen Youssef zei dat hij een auto nodig had die vrijdag, sloeg Zakaria aan het bellen. 'Waarom hij niet zelf ging rondbellen voor een auto, ik zou het niet weten', zegt Zakaria. En zijn verhaal toont wel meer vraagtekens. Zo is onduidelijk hoe hij uiteindelijk uitkwam bij de eigenaar van de Volkswagen Polo die door de politie werd teruggevonden in Milheeze, op 4 kilometer van de plek van de overval.

Zeker is in elk geval dat Zakaria G. die bewuste vrijdag 28 maart met Youssef van Lieshout naar Eindhoven is gereden in de Ford Ka van zijn vriendin. Daar hebben ze Abdel thuis opgehaald. Vervolgens zijn ze gedrieën naar het centrum van de stad gereden om de autosleutels te ontvangen van de eigenaar van de Volkswagen Polo. Volgens Zakaria G. is hij daarna naar zijn ouders in Eindhoven gegaan, maar justitie heeft reden om aan te nemen dat hij die middag ook nog heeft meegeholpen de overval voor te bereiden. Zo hebben de telefoons van alledrie de jongens op een bepaald moment tegelijkertijd aangestraald op dezelfde mobiele zendmast in Bakel, vlakbij de vindplaats van de Volkswagen Polo.

Plotseling vertrek
Het duurde tot begin juli voordat Zakaria G. door de politie in Duitsland werd aangehouden. De verdachte zegt dat hij weg wilde uit zijn appartement in Lieshout omdat hij het niet kon verteren om nog langer op de plek te zijn waar hij samen had gewoond met zijn zo tragisch overleden vriend Youssef. Maar justitie ziet zijn plotselinge vertrek uit Nederland als een vluchtpoging.

Dat het relatief lang duurde voor Zakaria werd opgepakt, komt mogelijk ook door angst bij getuigen. Verschillende mensen uit de kring rond Abdel en Youssef met wie Zakaria G. de weken voorafgaand aan de overval contact had, hebben bij de politie verklaard dat hij dreigde hen iets aan te doen als ze zijn naam zouden noemen.

Zakaria G. kwam op zijn twaalfde voor het eerst in contact met justitie vanwege een diefstal. In 2005 en 2006 werd hij veroordeeld voor een aantal inbraken. In 2010 begon hij nog een hbo-opleiding Management, Economie en Recht, maar die staakte hij omdat zijn aandacht werd opgeëist door 'andere activiteiten', waarover hij vandaag in de rechtbank niet wil uitweiden.

28 maart 2014: politie bij juwelierszaak Goldies.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden