Hiddink vervult de droom van een natie

'Alsjeblieft meneer Hiddink, schenk ons de overwinning en vervul onze droom', smeekte het volk. Gisteren won de voetbalploeg van Zuid-Korea met 2-0 van Polen en was het sportieve trauma van veertien WK-duels zonder zege in één keer voorbij....

Van onze verslaggever Willem Vissers

Duizenden in vuurrode kledij gestoken, springende, schreeuwende en dansende toeschouwers ontploften bijkans van vreugde in het stadion van havenstad Busan. Het zag eruit als een oneindige serie net ontstoken rotjes met oudjaar.

De Achterhoeker Hiddink zat bijna roerloos in de dug-out. Hij genoot van het moment en prees later de toewijding van zijn voetballers, die negentig minuten waren blijven hollen alsof een veertje onder hun shirt af en toe stiekem was opgedraaid.

Hiddink is inmiddels een soort cultfiguur in Zuid-Korea, dat alles wat hij zegt als dé waarheid slikt. Belangrijke industriëlen prijzen zijn werkwijze, omdat hij puur hiërarchisch bepaalde structuren heeft doorbroken.

De coach: 'Ik heb sommige oudere spelers een tijdje geparkeerd en gezegd dat ik ze beoordeel op het presteren van nu, niet op een of andere wedstrijd van vroeger tegen Maleisië.'

De zege van Zuid-Korea was de apotheose van de Dag van Azië op het WK-voetbal in Zuid-Korea en Japan. Azië, met zijn miljoenen potentiële liefhebbers, geldt als dé groeimarkt als het gaat om merchandising en de verkoop van tv-rechten.

Als dagopener verloor debutant China van Costa Rica (0-2) voor naar schatting 700 miljoen tv-kijkers in China. Organisator Japan, dat als tweede in actie kwam, speelde met moeite gelijk tegen de Belgen: 2-2.

En dus was het 's avonds aan Zuid-Korea om de trots van het reusachtige continent te bevredigen. Het sociale leven was tot stilstand gekomen. De laatste drieduizend, uit Europa teruggestuurde kaarten, waren 's ochtends onder overweldigende belangstelling verkocht in Busan.

Zuid-Korea leert in recordtijd van voetbal houden. Zelfs de met rode pet en sjaal getooide president, tevens winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, zei tot Hiddink: 'Ik ben een fan geworden.' Toen Zuid-Korea onlangs 1-1 speelde tegen Engeland, liet de president weten dat hij de volgende dag naar de training zou komen kijken.

Hetgeen geschiedde.

Hiddink: 'Ik zal de euforie moeten temperen, want ze denken hier nu dat we even de halve finale zullen halen.'

Waarna een Zuid-Koreaanse verslaggever vertelde dat hij en zijn collega's niet wisten hoe ze moesten reageren op het succes. Hiddink: 'Ga daar dan maar eens goed over nadenken, want een half jaar geleden hebben jullie me de shit in geschreven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden