Hiddink kan EK voor Oranje verpesten

Nederland - Rusland is ook een gevecht tussen twee prominente bondscoaches: Van Basten en Hiddink...

Door Paul Onkenhout

Aanleidingen om terug te blikken op het zo succesvol verlopen EK’88 biedt het Nederlands elftal deze dagen voldoende. Zaterdag vervolgt Oranje in Basel de jacht op Europees goud tegen het land dat 20 jaar geleden in West-Duitsland ook al de tegenstander was; tweemaal zelfs.

Als reserve was Marco van Basten getuige van de nederlaag tegen de Sovjet-Unie in de openingswedstrijd. Als veelgeroemde spits maakte hij in de finale het doelpunt waarmee hij de wereld versteld deed staan, de volley die achter de Russische doelman Dassajev in het net sloeg.

Het was ook het jaar waarin Guus Hiddink de eerste grote stap in zijn trainersloopbaan zette. Met PSV veroverde hij de Europa Cup voor landskampioenen. Na Eindhoven volgden Istanbul, Valencia, Zeist, Madrid, Sevilla, Seoul, weer Eindhoven, Sydney en Moskou.

Nederland - Rusland, zaterdagavond in het St. Jakob-Park van Basel, is óók een duel tussen Van Basten en Hiddink: de jonge trainer tegen de oude, de man die aan het begin staat van zijn trainerscarrière tegen de man die zijn prijzenkast al ruimschoots heeft gevuld, de huidige Nederlandse bondscoach (2004-2008) tegen een voormalige (1994-1998).

Als Rusland zaterdag wint, zou het pas voor de tweede keer sinds 1988 zijn dat Nederland er niet in zou slagen bij een EK de halve finale te bereiken. In 1996 werd in de kwartfinale verloren van Frankrijk, na een doelpuntloze wedstrijd en een serie strafschoppen. De coach van Oranje destijds was Guus Hiddink.

Donderdagmiddag probeerde Oranjedoelman Edwin van der Sar duidelijk te maken dat Nederland in Basel tegen Rusland speelt, en niet tegen Hiddink. De moeite was tevergeefs: van de gehele Russische delegatie spreekt de coach in Nederland nu eenmaal het meest tot de verbeelding.

Vooral woensdagavond in Innsbruck bleek dat Rusland meer is dan een gelouterde en succesvolle Nederlandse coach. In de laatste groepswedstrijd, tegen Zweden, presenteerden de Russen zich bij vlagen als een wervelend gezelschap dat aan aanvallen de voorkeur geeft boven verdedigen.

Van Basten sprak woensdag in Lausanne vol respect over Rusland en de Nederlandse coach. Hij prees de fysieke kracht en het loopvermogen van de spelers en benadrukte hun technische vaardigheden. Volgens hem heeft Hiddink opnieuw getoond dat hij in staat is een elftal optimaal te laten functioneren.

Van Basten (43) en Hiddink (61) stonden als coaches een keer eerder tegenover, in een veel minder beladen wedstrijd. Zestien maanden geleden versloeg Nederland in Amsterdam Rusland met 4-1.

Het waren andere tijden. De Russische spelers zaten nog midden in hun traditioneel lange winterreces, Hiddink was in Moskou nog maar amper begonnen met lesgeven en Van Basten was nog zoekende naar het speelsysteem dat de spelers het meeste comfort zou bieden.

In het oefenduel stelde hij Van der Vaart voor de tweede maal als rechtsbuiten op en was Kuijt linksbuiten. Het herinnert eraan dat Van Basten als bondscoach ook enkele forse dwalingen op zijn naam heeft geschreven.

Beide ploegen hebben sindsdien een metamorfose ondergaan. Dat geldt echter vooral voor Oranje dat Zwitserland redelijk ongemerkt betrad, maar met drie overwinningen in de zwaarste EK-poule veel aandacht heeft getrokken en is gepromoveerd tot een van de favorieten voor de toernooizege.

Het zou tot een stemmingwisseling in de spelersgroep kunnen leiden. Het Nederlands elftal is van het ene uiterste in het andere terechtgekomen en heeft plotseling zelfs Wenen in het vizier gekregen.

Tegenslag, in de vorm van een persoonlijke tragedie, trof de ploeg deze week ook. De manier waarop Oranje heeft gereageerd op het verdriet van Boulahrouz, onderstreept dat het saamhorigheidsgevoel goed is ontwikkeld.

De collectiviteit zou ook zaterdag, precies 20 jaar nadat Nederland in Hamburg West-Duitsland versloeg, een factor van formaat kunnen zijn, in de wedstrijd tegen Rusland én Hiddink.

Het is saillant dat uitgerekend een van de trainers die het Nederlandse voetbal wereldwijd zo’n goede naam heeft bezorgd, het EK voor Oranje voor een groot deel kan verpesten. Want dat zal, ondanks de zeges op Italië en Frankrijk, het geval zijn als de kwartfinale verloren gaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden