NieuwsCuraçao

Hiddink bondscoach Curaçao, huidige trainer woedend

Guus Hiddink is benoemd tot bondscoach van Curaçao. De 73-jarige trainer moet op 1 september beginnen en heeft in principe een aanstelling tot na het WK van 2022 in Qatar. De huidige coach, Remko Bicentini, moest het nieuws via de media vernemen. Hij noemt de actie ‘schandalig’ en ‘onacceptabel’.

Guus Hiddink Beeld BSR Agency
Guus HiddinkBeeld BSR Agency

Hiddink zelf maakte zijn aantreden via Fox Sports bekend. ‘Het ligt misschien niet voor de hand, maar het was moeilijk om nee te zeggen’, liet hij vanuit Nederland weten. Behalve coach wordt Hiddink ook technisch directeur van het elftal van Curaçao, een autonoom land binnen het Nederlands koninkrijk.

De Achterhoeker heeft veel internationale ervaring als voetbaltrainer. Hij werkte onder meer voor Chelsea en Real Madrid, en tot vorig jaar voor China. Als bondscoach van Zuid-Korea, tijdens het WK daar samen met Japan in 2002, bereikte hij de halve finale, wat hem in het Zuidoost-Aziatische land grote roem bracht.

Successen

Het Caribische eiland Curaçao is wellicht eerder een honkbal- dan een voetbalnatie. De afgelopen jaren echter heeft het landelijk team, met daarin ook spelers die in Nederland voetballen, regionaal opvallende successen bereikt. Die kwamen tot stand onder leiding van Patrick Kluivert en, vanaf 2016, Remko Bicentini.

Onder het trainerschap van de Curaçaose Nederlander Bicentini (50) won het eiland tot veler verrassing de Caribbean Cup en kwam het tot de kwartfinale van de Gold Cup. In het contract van Bicentini stond een clausule die zijn leidinggevende rol automatisch verlengde als Curaçao zich kan kwalificeren voor Qatar.

De plotselinge benoeming van Hiddink, waarover de Curaçaose voetbalbond zelf nog altijd geen publieke mededelingen heeft gedaan, komt voor Bicentini als een complete verrassing. ‘Ik juich de komst van Guus Hiddink toe,’ zo liet hij de NOS weten, ‘maar dan wel in de rol van adviseur. Nu wordt hij zomaar op mijn plek gezet.’

Cultuur

Hiddink zelf zegt naar het eiland te komen met de Curaçaos-Nederlandse oud-international Hedwiges Maduro als adviseur, juist om zich zo beter in te werken in de sportcultuur van het eiland. Het bijzondere is dat juist Bicentini, die doorgaans in Nijmegen woont, die cultuur al goed kent en op Curaçao ook zeer populair is geworden.

De reacties op de komst van Hiddink naar het eiland zijn dan ook zeer gemengd. Via de sociale media laten voetballiefhebbers weten dat zij de kwaliteiten en grote ervaring van Guus Hiddink verwelkomen. Veel anderen zijn kwaad op de Curaçaose bond. ‘Remko heeft geweldig gepresteerd!’ merkt iemand op Facebook op. ‘Guus Hiddink kent onze cultuur niet!’

Benoemingen van Nederlanders, inwoners van het vroegere koloniale ‘moederland’, liggen op Curaçao altijd gevoelig. Tegelijkertijd is Nederland voor het eiland de belangrijkste toeristische markt. Om die reden ook sloot de overheid van het eiland vorig jaar met Ajax een shirtreclamecontract van zo’n twee miljoen euro.

Over het salaris van Guus Hiddink is nog niets bekendgemaakt. Veel geld heeft Curaçao niet te besteden. Als gevolg van de coronapandemie is het in een enorme economische crisis terechtgekomen. Zonder financiële hulp van Nederland dreigt het eiland van 160 duizend inwoners failliet te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden