HGC opgefrist door jonge-hondenaanpak

Nadat hij de finale van de nationale titelstrijd met een soepele armzwaai heeft beslist, begint Marc Delissen aan zijn shirt te sjorren....

JAAP VISSER

Van onze verslaggever

Jaap Visser

BLOEMENDAAL

Zelden is op het Hollandse kunstgras een ambitieuzer heerschap waargenomen dan Marc Delissen. De Hagenaar van Brabantse origine staat vooraan zodra er in het hockey iets te verdienen valt. Kritiek inspireert hem tot bijzondere daden. Wanneer zijn critici hem te traag voor de internationale top noemen, blinkt hij uit als spelverdeler van het Nederlands elftal.

Bij zijn club HGC hobbelt Delissen dit seizoen in de spits. Zijn critici zeiden dat hij niet dynamisch genoeg is om een aanvalslinie te kunnen leiden. Maar op het Kopje duwde hij gisteren thuisploeg Bloemendaal uit de kampioensrace. HGC won met 4-1 en twee treffers kwamen van de stick van Delissen. Zijn eerste, de cruciale 1-2, betekende de halve winst in een weddenschap met een vriend. Voor de volle mep moest ook het shirt uit. Zo ontstond de in hockeykringen hoogst ongewone striptease.

Ook de woeste taferelen die aan de uitreiking van de bespottelijk kleine kampioensbokaal voorafgingen, waren ongekend. De opeenstapeling van HGC'ers op het kunstgras gaf aan van hoe ver zij waren gekomen in hun ren naar de titel.

Na een seizoen zonder play-offs verloor HGC vorig jaar zijn coach en vijf spelers. Op de Roggewoning werd eindelijk gebroken met de traditie dat trainers worden gerecruteerd uit eigen kring. Maurits Hendriks, assistent bij landskampioen Amsterdam, kreeg het voor het zeggen en HGC friste op.

Delissen werd van spelverdeler hangende centrumspits en rechtsbuiten Veen zakte een linie. Van de nieuwelingen ontpopte Vogels zich als een prima doelman en mocht Lomans de strafcorner gaan slaan. Tegen Bloemendaal pushte hij vlak voor tijd raak, zijn dertigste doelpunt in 26 wedstrijden.

Was de 1-4 van Lomans een wapenfeit voor de statistieken, de 1-1 van Veen, ruim tien minuten voor rust, telde het zwaarst. Bloemendaal was door een rake strafcorner van Bovelander even daarvoor op voorsprong gekomen. Daardoor werd het evenwicht in de dubbele kampioenswedstrijd hersteld. Maar HGC, dat zaterdag op eigen veld met 2-1 had gewonnen, frustreerde de opgetogen Bloemendalers vrijwel onmiddellijk. Brenninkmeijer bediende na een vlotte uitval de behendige Veen die met een slim tikje scoorde.

Somberheid overviel de ploeg van coach Offerman die zich liet ringeloren door het tactisch uitgekookte HGC. De Gazellen hockeyden een gewonnen partij, zeker nadat Van Wijk, vlak na rust, Bloemendaals enige kans van de tweede helft had verprutst.

Offerman, die zichzelf na tien jaar coaching in de hoofdklasse een sabbatical year gunt, moest daardoor afscheid nemen met een tweede prijs. 'En die telt niet in de sport.'

De 41-jarige coach kan leven met HGC als kampioen, maar dacht na de ontluistering in het laatste kwart van de slome wedstrijd met afgrijzen terug aan zaterdag. Toen was Bloemendaal, voor rust, de beste finalist, die echter verzuimde te scoren. Met name Van Wijk hielp enkele open kansen om zeep.

Bloemendaal moest het tegen HGC afleggen omdat de Hagenaars zich tactisch slimmer en vooral produktiever toonden. Volgens Offerman 'een momentopname'. Maar sinds de competitie in de hoofdklasse wordt verlengd met twee rondjes knock out-hockey beslissen juist momenten de kampioensstrijd.

Offerman vindt het onverteerbaar dat de titel in één weekeinde wordt vergeven. 'Na 136 trainingen en 22 competitiewedstrijden. Dit heet play-off en 't komt uit Amerika. Dat zullen ze op het bondsbureau ook wel hebben begrepen. Maar ik ken geen enkele Amerikaanse sport met play-offs die na twee wedstrijden over zijn.'

Zes seizoenen coachte Offerman Bloemendaal en twee keer werd het kampioenschap behaald. Een klassering als derde was zijn slechtste resultaat en gisteren werd hij met Bloemendaal voor de derde keer tweede. Een ferme eindsprint had zijn ploeg aan het slot van de gewone competitie naar de eerste plaats gevoerd. De terugkeer van routinier Bovelander bracht Bloemendaal doelpunten en het geloof in een nieuwe titel. Zeker nadat in de halve finale van de play-offs simpel met Klein Zwitserland was afgerekend.

Maar in het weekeinde van de waarheid werd Offermans vermoeden bevestigd dat hij een seizoen te lang in Bloemendaal was gebleven. Hij kreeg de vlam niet meer in de pan waardoor HGC, dat eerder kampioen Amsterdam van zijn voetstuk had getrokken, zelfs een slotoffensief bespaard bleef.

Hoewel de apotheose van het seizoen nauwelijks om aan te zien was, openbaarden zich in Bloemendaal enkele aardige varianten voor bondscoach Oltmans. Een positie op het middenveld biedt Veen de ruimte zijn snelheid en passeertechniek optimaal uit te buiten. Delissen is als centrumspits een sluwe goaltjesdief en Lomans kan in Atlanta uitkomst bieden als de strafcornerspecialisten Bovelander en Van den Honert het doel niet weten te vinden.

Hendriks, de bedenker van de nieuwe rollen voor Delissen en Veen, is tijdens de Olympische campagne assitent van Oltmans. Hij voorspelt een frivool Nederlands elftal in de bloedhitte van Georgia. 'We kunnen flink variëren en improviseren en daardoor de tegenstanders in ernstige verlegenheid brengen.'

Wil Hendriks na de Spelen assistent-bondscoach blijven dan zal hij zijn betrekking bij HGC moeten opgeven. 'De bond heeft mij voor de keus gesteld omdat ze niet langer met clubgebonden mensen willen werken. Het was niet moeilijk om te kiezen. Nergens is het werkklimaat prettiger dan bij HGC.'

In de Duitse Thomann heeft Hendriks, 35 pas, een vakkundige assistente ('Al haar aanbevelingen om spelers te wisselen neem ik klakkeloos over'), in Van Lennep een ijverige manager. Zijn budget is royaal zodat hij Delissen vorige week met een fikse kuitblessure naar therapeut Reisenbach, 'de wonderdokter van Hans Jorritsma', kon sturen.

Hendriks: 'Geen club is professioneler ingesteld dan HGC. Ik heb te maken met een bestuurslid tophockey dat nog nooit nee heeft gezegd. Bij Amsterdam of Bloemendaal had ik dit nooit kunnen bewerkstelligen. Bij die clubs wordt gewerkt volgens vaste stramienen. Dat komt door hun enorme traditie. Die heeft HGC nog lang niet. Maar juist daardoor is er ruimte voor mijn jonge-hondenaanpak.'

Delissen is daar zo van gecharmeerd dat hij zijn carrière als jurist voorlopig ondergeschikt aan het hockey maakt. 'Nu ga ik een avond bier drinken en daarna wakker worden met Olympische kriebels in m'n buik. De kans dat ik na de Spelen stop is minimaal. Ik beleef nog veel te veel lol aan het hockey.'

WASSENAAR: play-offs mannen, zaterdag, finale, eerste wedstrijd: HGC - Bloemendaal 2-1. 20. Bovelander 0-1, 36. Veen 1-1, 51. Delissen 2-1. Scheidsrechters: Idenburg, Gorissen. Toeschouwers: 2500. Strafcorners HGC 3, Bloemendaal 5. BLOEMENDAAL: play-offs, mannen, zondag, om de derde plaats: Amsterdam - HCKZ 4-2. 25. Eikelboom 1-0, 32. Kuipers 1-1, 34. Eikelboom 2-1, 45. Westbroek 2-2, 50. Eikelboom 3-2, 68. Peters 4-2. Finale, return: Bloemendaal - HGC 1-4. 22. Bovelander 1-0 (strafcorner), 24. Veen 1-1, 51. Delissen 1-2, 61. Delissen 1-3, 65. Lomans 1-4 (strafcorner). Scheidsrechters: Von Reth, Elders. Toeschouwers: 4000. Strafcorners Bloemendaal: 2, HGC: 2. HGC kampioen van Nederland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden