Hezbollah verklaart Israël de oorlog

In een buitenwijk van Beiroet spreekt Hezbollah harde taal, in het centrum zoekt de regering verzoening...

Van onze correspondent Ferry Biedermann

BEIROET Hezbollah-leider Hassan Nasrallah heeft in een bewogen toespraak wraak gezworen op Israël voor de dood van Hezbollah-commandant Imad Mughniyeh, die dinsdag bij een aanslag omkwam. Israëlische instanties waar ook ter wereld kunnen het doelwit worden, zei Nasrallah donderdag tegenover een menigte rouwenden in een sjiitische buitenwijk van de Libanese hoofdstad.

‘Zionisten, als jullie een open oorlog willen, dan zeg ik hierbij: jullie kunnen een open oorlog krijgen’, zei Nasrallah, die de menigte uit veiligheidsoverwegingen via een televisieverbinding toesprak. Zijn aanhangers scandeerden ‘dood aan Israël’ en ‘dood aan Amerika’. Israël heeft de verantwoordelijkheid voor de dood van Mughniyeh ontkend.

De begrafenis van de Hezbollah-commandant viel samen met een massademonstratie van tegenstanders van Hezbollah in het centrum van de stad om de moord te herdenken op de voormalige premier Rafik Hariri. Die aanslag drie jaar geleden luidde het einde in van de overheersing door Syrië, een bondgenoot van Hezbollah.

De twee manifestaties, vrijwel tegelijkertijd op enkele kilometers van elkaar, toonden de diepe verdeeldheid van Libanon aan. Het land verkeert ruim een jaar in een escalerende politieke crisis, waarbij de anti-Syrische regering tegenover de door Hezbollah geleide oppositie staat. De afgelopen weken is het, te midden van onenigheid over het kiezen van een nieuwe president, steeds vaker tot botsingen gekomen.

Saad Hariri, de zoon van de vermoorde voormalige premier, zei tijdens de herdenking dat de hand van de regering in vrede is uitgestoken naar de oppositie. Nasrallah antwoordde tijdens zijn toespraak dat die hand alleen aangenomen zal worden als die ‘oprecht’ is. Hij waarschuwde de regering: ‘Libanon zal nooit Israël worden. Libanon zal nooit Amerika worden. Libanon is het land van het verzet.’

In een bijzonder harde uithaal voorspelde Nasrallah de ondergang van Israël: ‘Het bloed van Mughniyeh luidt het einde in voor Israël’. Hij bevestigde dat Mughniyeh tijdens de oorlog tussen Israël en Hebzollah in 2006 in het zuiden van Libanon heeft meegevochten. Die oorlog, die Hezbollah zegt te hebben gewonnen, gaat volgens Nasrallah nog steeds door.

Mughniyeh, een oprichter van Hezbollah, was één van de meest gezochte terroristen ter wereld. Hij werd verantwoordelijk gehouden voor aanslagen op westerlingen in Libanon in de jaren tachtig.

De Iraanse minister van Buitenlande Zaken Manouchehr Mottaki las tijdens de begrafenisceremonie een brief voor van president Ahmedinejad waarin opnieuw Israël en de VS van de aanslag op Mughniyeh werden beschuldigd. Iran en Syrië zijn de belangrijkste bondgenoten van Hezbollah.

De positie van Mughniyeh binnen Hezbollah was lange tijd geheim. De beweging probeerde zich enkele jaren van hem te distantiëren. ‘Hij was onze leider voordat Sayyed Nasrallah onze leider was,’ zei een van de rouwenden uit de geboortestreek van Mughniyeh in het zuiden van Libanon. Anderen noemden de gedode commandant een held en een legende.

De menigte nam zonder meer de verklaring aan dat Israël en de VS achter de dood van Mughniyeh zaten, maar niet iedereen verwachtte oorlog. ‘Israël zal wel uitkijken want het wil niet nog een keer verslagen worden’, zei een man.

De dood van Mughniyeh kan het imago van onoverwinnelijkheid aantasten dat Hezbollah sinds de oorlog had. De Hezbollah-leiding probeerde zijn dood dan ook af te schilderen als een nationale aangelegenheid. ‘De dood van Mughniyeh is niet een klap voor Hezbollah, het is een klap voor het land’, zei een voormalig parlementslid.

Maar aan de andere kant van de stad, onder de regeringsaanhangers, was de stemming heel anders. ‘Wie is die Mughniyeh? Ik had tot gisteren nooit van hem gehoord. Hij is geen nationaal figuur, hij was een misdadiger’, zei een jonge demonstrant.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden