Hezbollah koerst aan op botsing met regering

Sinds de oorlog met Israël van afgelopen zomer koerst Hezbollah aan op een botsing met de parlementaire meerderheid in Libanon, die zich tegen Syrië heeft gekeerd....

Van onze correspondent Ferry Biedermann

De pro-Syrische oppositie in Libanon gaat vandaag massaal de straat op om te protesteren tegen de regering van de pro-westerse premier Fouad Siniora. De oppositie, geleid door de sjiitische beweging Hezbollah, zegt een regering van nationale eenheid te willen afdwingen, of nieuwe verkiezingen. Op de achtergrond speelt de regiowijde wedijver tussen de VS en Iran.

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah verscheen gisteren op zijn tv-station al-Manar om zijn volgelingen op te roepen te komen demonstreren in het centrum van Beiroet. De actie moet een vreedzaam maar permanent karakter krijgen, tot de eisen van de oppositie zijn ingewilligd. De oppositie, waarbij ook de christelijke generaal Michel Aoun hoort, zal tegenover het kantoor van de premier tenten opzetten waar de demonstranten kunnen overnachten.

Nasrallah zei dat de protesten zijn bedoeld om ‘ons te bevrijden van een onbekwame regering die gefaald heeft in haar missie.’ Zijn woorden werden in de sjiitische wijken van Beiroet onthaald op geweervuur als blijk van bijval.

Hezbollah koerst al op een botsing aan met de anti-Syrische parlementaire meerderheid sinds de oorlog met Israël van afgelopen zomer. De beweging gaf de aanzet tot die oorlog met de gevangenname van twee Israëlische soldaten en het doden van acht anderen. Hezbollah beschuldigt de regering ervan Amerikaanse en Israëlische bevelen op te volgen.

Premier Siniora zegt echter dat zijn regering een beslissende rol heeft gespeeld in het opstellen van VN-resolutie 1701 die een einde maakte aan de strijd en die door Hezbollah is goedgekeurd.

Hezbollah, gesteund door Iran en Syrië, is de enige Libanese factie die haar wapens heeft behouden na de Libanese burgeroorlog van 1975-’90, en ziet zichzelf als een verzetsbeweging tegen Israël. De VN eisen de ontwapening van alle gewapende groepen in Libanon, behalve het leger. In resolutie 1701 is onder meer de maatregel van een wapenvrije zone in het zuiden opgenomen.

Volgens de anti-Syrische meerderheid draait het huidige conflict met Hezbollah vooral om een ander punt: het opzetten van een internationaal tribunaal voor de moord op de voormalige premier Rafik Hariri. De bomaanslag in februari vorig jaar waarbij Hariri en 22 anderen werden gedood, leidde tot de terugtrekking van de Syrische troepen, waarna de anti-Syrische coalitie de verkiezingen won.

De anti-Syrische groepen hopen dat het tribunaal de schuld legt bij Syrië en de Libanese bondgenoten van dat land. Een lopend VN-onderzoek heeft al de namen genoemd van pro-Syrische Libanese veiligheidsfunctionarissen en van hoge Syrische functionarissen. Damascus ontkent alle betrokkenheid bij de moord. Hezbollah zegt geen bezwaar te hebben tegen het tribunaal. Maar beide verzetten zich tegen het opzetten ervan.

Volgens hoge Hezbollah-functionarissen draait het conflict met de anti-Syrische meerderheid puur om de wapens van de beweging. Hezbollah is bang dat zijn aanvoerlijnen vanuit Iran en Syrië worden afgesneden. ‘Het was het regeringsbesluit om de Duitse marine te vragen voor onze kust te patrouilleren’, noemt Hezbollah-parlementslid Mohammed Raad als voornaamste reden voor de crisis.

Die patrouilles, om wapensmokkel naar Hezbollah te voorkomen, waren een voorwaarde van Israël om een zeeblokkade op te heffen. Raad noemt die beslissing echter ‘niet in het belang van Libanon’. Hezbollah vreest dat de regering ook de grens met Syrië onder VN-toezicht stelt. Dat is de reden dat Hezbollah een veto wil hebben over alle kabinetsbesluiten, zegt Raad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden