Hezbollah aast op moderne raketten Syrië
De openingsscène van de nieuwe James Bond is woensdag geschreven. Nabij de snelweg Damascus-Beiroet kruipt een konvooi trucks naar de Libanese grens. De lading: een zending van een van de modernste Russische luchtdoelraketten, bekend bij de NAVO als de SA-17 'Grizzly'. De bestemming: Hezbollah in Libanon dat eindelijk een wapen denkt te krijgen dat de Israëlische superioriteit in de lucht bedreigt.
AMSTERDAM - Wat de smokkelaars niet weten is dat vier Israëlische F-15's en F-16's vijftien uur daarvoor, rond half vijf in de middag, het Libanese luchtruim binnendringen. Vier uur later gevolgd door nog een groep die zich urenlang in het zuiden van Libanon ophoudt. Rond twee uur 's nachts volgt een derde missie. Het is deze groep die tegen het krieken van de ochtend het konvooi op een bergweg bestookt, zo'n vijf kilometer van het punt waar de snelweg Libanon binnenkomt. Heeft de Israëlische luchtmacht woensdag met deze geheime luchtoperatie een aanzienlijke militaire versterking van Hezbollah voorkomen? Hezbollah en Syrië ontkennen het konvooibombardement en ook Israël zwijgt over het geheimzinnige incident dat wel door de VS is bevestigd.
In Jeruzalem wordt het al maanden een game-changer genoemd: Hassan Nasrallah en zijn 20 duizend strijders en reservisten die van de chaos in Syrië gebruik maken om zich te voorzien van de modernste luchtdoel- en antitankraketten uit de depots van Assads leger. De mobiele SA-17, die zes vliegtuigen tegelijk kan neerhalen, kan de Israëlische militaire hegemonie flink aantasten .
Het is Hezbollah nooit gelukt een F-15 of F-16 neer te halen. 'Het neerhalen van een Israëlisch toestel met een SA-17 zou een overwinning zijn voor Hezbollahs propaganda', beklemtoonde Yiftah Shafir van de Israëlische denktank Jaffee Center donderdag.
Het nachtmerriescenario voor Jeruzalem vormt echter Assads chemische wapenarsenaal dat in handen kan vallen van Hezbollah of Al Qaida-achtige strijdgroepen in Syrië, zoals het Al Nusrahfront. 'We bereiden ons erop voor dat wapens uit Syrië gaan stromen', waarschuwde de Israëlische luchtmachtbevelhebber Amir Eshel nog geen maand terug.
Hezbollah maakte na het conflict van 2006 gebruik van de vele routes langs de Libanees-Syrische grens om het aanzienlijke rakettenarsenaal weer te versterken. De Israëlische luchtmacht en commando's bombardeerden en saboteerden indertijd 70 bruggen en 94 wegen. Maar drie maanden na de oorlog meldden Israëlische en Saoedische inlichtingendiensten dat de helft van het arsenaal al weer was aangevuld, dankzij Iraanse zendingen via Syrië en Libanese havens.
Hoeveel raketten Hezbollah nu heeft, is zelfs voor Israël niet duidelijk. Het aantal werd in 2006 geschat op tussen de 10- en 15 duizend, waarvan er-.970 werden afgevuurd op Israël. Sindsdien is het arsenaal alleen maar gevarieerder geworden. Schattingen in Israël over het huidige aantal variëren van 30- tot zelfs 60 duizend projectielen: raketten, mortieren en granaten.
Het overgrote deel bestaat uit korteafstands Katoesja-raketten. Hezbollah heeft echter alles op alles gezet om Iraanse raketten met een groter bereik te bemachtigen om steden als Haifa te bedreigen.
Syrië dreigt Israël met vergelding
Syrië heeft Israël gedreigd met een vergeldingsactie, na de aanval op Syrisch grondgebied door Israëlische gevechtsvliegtuigen op woensdag. Het Syrische leger hekelt 'een flagrante inbreuk op de soevereiniteit en het luchtruim'.
Ook de voornaamste bondgenoten van het Assad-Regime, Rusland en Iran, spreken om die reden schande van de Israëlische actie. Rusland, dat het Syrische bewind politieke steun Geeft, zei de Israëlische aanval als een 'onaanvaardbare inbreuk' op het VN-Handvest te beschouwen. In Russische ogen gaat het om 'niet uitgelokte aanvallen op doelen in een soeverein land' en die zijn altijd onacceptabel.
Rusland stelt zich daarmee weer vierkant achter president Assad op. De Russen wensen, net als China, geen inbreuk op het soevereiniteitsbeginsel. 'Het is aan het Syrische volk om over zijn toekomst te beschikken, niet aan krachten van buiten'.
Al even ontstemd reageerde de Libanese verzetsbeweging Hezbollah. Die zou de wapens aangeleverd krijgen van het konvooi, dat volgens Israël door zijn gevechtsvliegtuigen onder vuur is genomen. Volgens Syrië is overigens helemaal niet een konvooi, maar een militair onderzoekscentrum gebombardeerd.
Hezbollah zelf hield het erop dat de aanval bedoeld was om 'de militaire capaciteit van Arabische en moslimstrijdkrachten' in te dammen. De beweging verklaarde zich 'volledig solidair met Syrië, het leger en het volk' en noemde de aanval van Israël een daad van 'barbaarse agressie'. Hezbollah vreest de val van Assad, omdat Syrië samen met Iran de voornaamste leverancier van wapens en geld is.
undefined