Hevigste sneeuwval in New York sinds 1947

Het straatbeeld in een stralend New York werd gisterochtend bepaald door de enorme sneeuwval van de dag daarvoor. Overal waren bewoners bezig hun auto’s uit te graven, voordat ze naar hun werk konden....

Van onze correspondent

Aanzienlijk minder idyllisch was de toestand op de vliegvelden van de stad. Zondag werden meer dan vijfhonderd vluchten geschrapt. Honderden passagiers strandden op de luchthavens van John F. Kennedy, Newark en LaGuardia, velen bleven er slapen, zo goed en zo kwaad als dat ging.

Maandagochtend kwam het vliegverkeer weer op gang, zij het met urenlange vertragingen. Daarentegen viel op de snelwegen rondom New York goed te rijden. De sneeuwstorm was zaterdag aan het eind van de dag begonnen, het sneeuwde tot zondagmiddag laat en schoonmaakploegen hadden op de rustige wegen vervolgens voldoende tijd om de sneeuw te ruimen.

New York beleefde de hevigste sneeuwval sinds 1947. Er was op sneeuw gerekend, maar de hoeveelheid verraste de meteorologen. In Central Park viel ongeveer 75 centimeter sneeuw in 24 uur, elders in de stad nog een centimeter of tien meer. Het was een klassieke noordoosterstorm. De sneeuwbuien gingen gepaard met soms hevige rukwinden van bijna honderd kilometer per uur en met donder en bliksem in de nacht van zaterdag op zondag.

Maar de stad doorstond de storm zonder veel problemen, vooral als gevolg van het relatief gunstige tijdstip van het slechte weer, overwegend in de nachtelijke uren en bovendien in het weekeinde. Bovendien is de winter tot nu toe slap geweest. Aan voorraden zout en goed materiaal is nog geen gebrek.

Voor de warenhuizen die het moeten hebben van winkelend weekendpubliek en voor de kerken was zondag een slechte dag. Ze bleven leeg.

Ook elders in het noordoosten van de Verenigde Staten werd het weekeinde beheerst door sneeuwval. In Philadelphia viel bijna 60 centimeter, normaal valt die hoeveelheid in een hele winter.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden