Hevige slag geleverd in Falluja

Amerikaanse mariniers en Iraakse verzetsstrijders hebben gisteravond opnieuw hevig slag geleverd in Falluja. Met helikopters beschoten de Amerikanen doelen in de stad, nadat overdag in zeker drie delen van de belegerde stad was gevochten....

APReuters en AFP

Op de grond leverden Amerikaanse sluipschutters vuurgevechten met opstandelingen. De mariniers waren van plan vanaf vandaag samen met de Iraakse politie patrouilles uit te voeren in Fallujah, maar dat is met een dag uitgesteld omdat de Iraakse agenten extra training nodig hebben.

De Amerikaanse president Bush zei dat het leger 'alle noodzakelijke acties zal ondernemen' om de stad veilig te maken. Bush zei dat er nog 'verzetshaarden' in de stad zijn, maar dat in het 'overgrote deel van Falluja de rust is teruggekeerd'.

Ondanks het militaire geweld gaan onderhandelingen door benadrukte brigade-generaal Mark Kimmitt. 'Falluja is meer dan een militair probleem.'

De Britse premier Blair verdedigde in Londen de bombardementen op Falluja. Hij noemde het gebruik van de zware middelen om de orde in de stad te herstellen gerechtvaardigd.

Ook elders in Irak ging het geweld woensdag door. Bij een aanslag in de Noord-Iraakse stad Mosul kwamen vijf Iraakse agenten om het leven. Twee andere politiemannen raakten gewond.

Ten zuiden van Bagdad werden twee leden van de door de Amerikanen geleide coalitie gedood. Zij verloren het leven toen hun patrouille werd beschoten met raketgranaten, aldus Kimmitt.

In het zuidoosten kwam een militair uit Oekraïne om, toen hij in een hinderlaag werd gelokt. Twee collega's van de man raakten tijdens de schotenwisseling gewond.

In Berlijn verdedigde minister van Buitenlandse Zaken Powell Amerikaanse aanvallen op een moskee in Falluja. VN-gezant Brahimi veroordeelde deze gisteren omdat dit zijn werk - het opzetten van een nieuwe regering - zeer bemoeilijkt. Powell zei dat heilige plaatsen mogen worden aangevallen als terroristen ze misbruiken.

De nieuwe Iraakse vlag, waarvan het ontwerp enkele dagen geleden bekend werd, is maar tijdelijk. Dat heeft de Iraakse bestuursraad woensdag gezegd. De raad heeft ook de kleuren aangepast: de lichtblauwe banen deden de vlag te veel lijken op die van Israël en zijn nu donkerder van kleur.

Veel Irakezen willen helemaal geen nieuwe vlag, maar voorzitter Massoud Barzani van de bestuursraad zei dat de oude vlag niet meer met goed fatsoen gehesen kan worden. De oude vlag is die van 'een partij die veel misdaden tegen het Iraakse volk heeft gepleegd'. Over een paar maanden kan er een permanente vlag worden gekozen, zei Barzani.

Sinds het begin van de oorlog tegen Irak, maart 2003, zijn zeker 725 Amerikaanse militairen gesneuveld. Alleen al deze maand zijn er 116 omgekomen. Voor het eerst in decennia is de 67ste verjaardag van Saddam Hussein in diens thuisbasis Tikrit geruisloos voorbijgegaan. In de straten van Tikrit waren woensdag geen feestende mensen te zien.

De patriarch van de katholieke kerk in Irak heeft gisteren gezegd dat de drie Italiaanse gijzelaars in goede conditie zijn. Patriarch Emanuele III zei dat zijn kerk bemiddelt bij het vrij krijgen van de drie. Vier Italianen werden twee weken geleden ontvoerd. Een van hen is vermoord. De Patriarch zei te verwachten dat de drie gijzelaars vrijgelaten zouden worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden