Hevige rellen in Noord-Ierland

Zelfs voor Noord-Ierse begrippen was het bizar. Terwijl op Donegal Square in het centrum protestanten en katholieken zich zaterdagavond verenigden voor de Last Night of the Proms, weerklonken in het noordwesten van Belfast de mitrailleurs....

Van onze correspondent Peter de Waard

De rellen – in gang gezet door protestantse Oranjemannen – worden de ergste in jaren genoemd. Liefst duizend politiemensen en militairen kwamen in actie tegen paramilitairen. Dertig politiemensen raakten gewond.

De ongeregeldheden begonnen nadat de politie deelnemers aan de zogenoemde Whiterock-parade van de Oranjeorde zaterdagmiddag verbood een afgeschermde katholieke wijk binnen te trekken. Felle discussies en scheldpartijen waren het gevolg. Er werd ook met stenen en benzinebommen gegooid; later verplaatsten de rellen zich naar de protestantse wijken.

Voor het eerst in vele jaren vonden weer vuurgevechten plaats tussen protestantse loyalisten aan de ene kant en de politie en het Britse leger aan de andere kant. Eén man werd ernstig gewond door een ontploffende molotovcocktail, een andere door plastic kogels. Het oproer verspreidde zich naar andere wijken en plaatsen in Antrim.

De minister voor Noord-Ierse Zaken, Peter Hain, veroordeelde het oplaaiende geweld. Hij riep unionistische politici, die vaak zelf lid zijn van de Oranjeorde, op de orde te herstellen. Sir Hugh Orde, het hoofd van de politie in Noord-Ierland, geeft die groepering de schuld van het geweld.

Hij noemde de politiemensen ‘helden’ en zei dat hij Oranjemannen had zien staan naast gemaskerde loyalistische paramilitairen. De orde, die zegt geweldloos te zijn, noemt deze beschuldigingen dan weer ‘provocerend’. ‘De politie is onnodig hard opgetreden’, aldus een woordvoerder.

Volgens Orde liep de politie echter meer risico’s dan tijdens het hoogtepunt van de Noord-Ierse burgeroorlog – de ‘troubles’ – in de jaren zeventig en tachtig. ‘Dit hadden we nog nooit gezien.’

De ernstige rellen zijn een nieuwe tegenvaller in het stagnerende vredesproces. Eind juli besloot de IRA al zijn wapens te vernietigen, maar de protestanten weigeren eenzelfde gebaar te maken. Ze zeggen de republikeinen niet te kunnen vertrouwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden