Hevige regenval zet grote delen van Midden-Europa blank

Grote delen van Midden-Europa zijn getroffen door zeer zware overstromingen. De problemen zijn het grootst in Zuid-Polen, het oosten van Tsjechië, in de Oostenrijkse deelstaat Niederösterreich en in Slowakije....

REUTER; AFP

Reuter, AFP

PRAAG/WARSCHAU

Zeker zestien personen zijn door de watersnood omgekomen. Minstens achttien mensen worden ver

mist. Autoriteiten in de rampgebieden spreken van de zwaarste overstromingen van deze eeuw.

Maandag raakten ruim zestig mensen gewond toen als gevolg van het wassende water een sneltrein van Wenen naar Warschau in de buurt van de Oost-Tsjechische plaats Suchdol nad Odrou ontspoorde. De overstromingen worden veroorzaakt door onafgebroken stortbuien die sinds zaterdag vallen.

In veel regio's is de noodtoestand afgekondigd. Steden en dorpen staan soms volledig onder water of zijn van de buitenwereld afgesloten en het peil van de rivieren stijgt nog steeds. Ook dinsdag regende het nog altijd hevig.

Tienduizenden mensen zijn inmiddels geëvacueerd met behulp van helikopters en boten. Veel geëvacueerden hebben de nacht op het dak van hun huis moeten doorbrengen. Maar in Tsjechië en Polen weigeren ook veel mensen hun woning te verlaten uit angst voor plunderingen. Het Tsjechische Rode Kruis heeft de autoriteiten opgeroepen de crisisregio's te voorzien van drinkwater, kindervoeding en hygiëne-artikelen.

In veel gebieden zijn de stroomvoorziening en de telefoonverbindingen uitgevallen. Talrijke gebouwen zijn ingestort doordat water de ondergrond heeft weggespoeld. In Tsjechië zijn ziekenhuizen ontruimd.

In Oostenrijk hebben de bewoners van twee tehuizen waar gehandicapten wonen elders hun toevlucht moeten zoeken. Op veel plaatsen in de deelstaat Niederösterreich staat het water een meter hoog. In twaalf uur tijd is er meer dan vijftig liter neerslag per vierkante meter gevallen.

De ANWB heeft van Nederlandse vakantiegangers nog geen verzoeken om evacuatie gekregen. Wel hebben kampeerders bij de alarmcentrale van de ANWB geïnformeerd naar verzekeringen in geval van wateroverlast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden