Hevige gevechten leger en separatisten in Slavjansk

Het Oekraïense leger heeft vanochtend een nieuw offensief geopend tegen de stad Slavjansk in het uiterste oosten van het land. Colonnes tanks en pantservoertuigen rukten op, terwijl er hevig werd geschoten tussen militairen van het regeringsleger en pro-Russische separatisten, liet minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken op zijn Facebookpagina weten.

Redactie
Een Oekraïense soldaat bij een checkpoint nabij Slavjansk. Beeld epa
Een Oekraïense soldaat bij een checkpoint nabij Slavjansk.Beeld epa

Volgens de minister schoten de separatisten granaten af op de pantservoertuigen. De militairen hebben volgens Avakov controleposten en versterkingen van de separatisten vernietigd. Volgens Avakov is het offensief een cruciale fase ingegaan, hij waarschuwt burgers in Slavjansk, Kramatorsk en Krasni Liman binnen te blijven.

Even buiten Slavjansk meldde een journalist van AP aanhoudend geweervuur te horen en zwarte rookpluimen boven de stad te zien. Slavjansk is een bolwerk van de separatisten. Vorige week leed het leger daar een gevoelig verlies, toen een gevechtshelikopter werd neergehaald. Veertien militairen, onder wie een generaal, kwamen om.

Ook Loegansk onder vuur
Gisteren kwamen bij een luchtaanval op een regeringsgebouw in Loegansk zeker vijf mensen om het leven. Het is niet duidelijk wie verantwoordelijk was voor de aanval. Volgens Russische media ging het om een Oekraïens gevechtsvliegtuig, maar dat werd door Kiev tegengesproken. De autoriteiten in de Oekraïense hoofdstad stellen dat de explosie binnen in het gebouw was en moet zijn veroorzaakt door pro-Russische milities.

Loegansk ligt vlakbij de Russische grens, circa 650 kilometer ten oosten van de hoofdstad Kiev. Bij Loegansk is een basis van de Oekraïense grensbewaking. Die heeft gisteren de hele dag onder vuur gelegen van pro-Russische separatisten. Kiev heeft de Russen ervan beschuldigd de aanval te hebben gesteund met onder anderen scherpschutters. De basis is volgens de verdedigers nog steeds niet ingenomen door de meer dan 200 aanvallers.

In het oosten van Oekraïne zijn nog steeds medewerkers van de waarnemersmissie van de OVSE zoek. Ze zijn naar verluidt in handen van separatisten. Het is gisteren niet gelukt contact met hen te leggen, meldde de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa).

NAVO-beraad
De ministers van Defensie van de NAVO komen vandaag voor het eerst sinds het uitbreken van de onrust in Oekraïne bijeen voor overleg. De belangrijkste kwestie op de agenda is hoe te reageren op de nieuwe Russische militaire mogelijkheden en de bereidheid van Moskou deze in te zetten.

De tweedaagse top in Brussel geldt als voorbereiding voor een NAVO-top in Wales, in september. Het bondgenootschap heeft in de tussentijd naar aanleiding van de Russische bezetting en annexatie van de Krim al enkele eerste stappen gezet. De ministers willen nu de blik vooruit werpen en bekijken hoe op de lange termijn moet worden gereageerd op Rusland.

Er wordt onder andere gesproken over een plan voor militaire paraatheid, meer militaire oefeningen en de mogelijkheid om extra troepen in te zetten. In voorbereidende bijeenkomsten passeerde al een hele reeks mogelijkheden de revue. Zo wordt gedacht aan het opslaan van militair materieel in landen die vlakbij Rusland liggen.

undefined

Militairen van het Oekraïense leger in Slavjansk. Beeld ap
Militairen van het Oekraïense leger in Slavjansk.Beeld ap
Pro-Russische militanten in Donetsk. Beeld epa
Pro-Russische militanten in Donetsk.Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden