Hevige gevechten bij Koerdische stad Kobani

Rondom de Koerdische stad Kobani, vlakbij van de Turkse grens, worden vandaag hevige gevechten gemeld. Ondanks geïntensifieerde luchtaanvallen is Islamitische Staat (IS) de stad tot enkele kilometers genaderd.

Turkse soldaten houden de wacht bij een grenspost nabij Kobani, waar zwarte rookpluimen opstijgen na aanvallen door IS. Beeld reuters
Turkse soldaten houden de wacht bij een grenspost nabij Kobani, waar zwarte rookpluimen opstijgen na aanvallen door IS.Beeld reuters

Dat schrijft de BBC. Eerder vandaag liet de Turkse premier Ahmet Davutoglu weten dat zijn land alles op alles stelt om te verhinderen dat de Koerdische stad in handen valt van IS. 'We willen niet dat Kobani valt en zullen alles doen wat we kunnen om dat te voorkomen', aldus de premier.

'Geen enkel ander land heeft de capaciteit om de ontwikkelingen in Syrië en Irak zo te beïnvloeden en geen enkel ander land dan het onze zal zo worden getroffen', verklaarde de Turkse premier Davutoglu vrijdag zijn beslissing. Later zwakte hij die woorden ietwat af door te benadrukken dat Turkije geen daadwerkelijke inval op het programma heeft staan omdat het land niet in een nog groter conflict terecht wil komen.

'Zware explosies en rook'

IS haalt de ring om het Koerdische Kobani steeds strakker aan; de stad wordt inmiddels van drie kanten beschoten door oprukkende strijders. Eerder vandaag kwamen er tankgranaten neer in het centrum van de stad, aldus lokale politici. 'Gevechten hebben plaats net buiten de stadsgrenzen en ze schieten op de stad. We horen zware explosies en zien rook opstijgen uit gebouwen.'

Syrische Koerden riepen de VS en hun coalitie daarom op om de luchtaanvallen op IS te verscherpen. De bombardementen die tot nu toe zijn uitgevoerd, zijn volgens hen te weinig effectief.

undefined

Soldaten houden de wacht bij de Turks-Syrische grens. Beeld ap
Soldaten houden de wacht bij de Turks-Syrische grens.Beeld ap
Koerdische vluchtelingen uit Syrië in Turkije. Beeld reuters
Koerdische vluchtelingen uit Syrië in Turkije.Beeld reuters

Turks mandaat

De beslissing van Davutoglu volgde op een mandaat waar het Turkse parlement gisteren toestemming voor gaf. Turkije kan nu met recth militairen naar Irak en Syrië sturen om daar te vechten tegen IS en andere militante moslimgroeperingen. Het mandaat is een jaar geldig.

Het parlement stond gisteren ook toe dat buitenlandse militairen die de extremisten bestrijden in Turkije worden gestationeerd en gebruikmaken van de Turkse militaire bases. De beslissingen zijn mede het gevolg van Amerikaanse druk om actiever mee te doen aan de campagne tegen Islamitische Staat, die door de Verenigde Staten wordt geleid.

Nederlandse F-16's onderweg

Ook het Nederlandse aandeel aan de missie tegen Islamitische Staat is sinds vandaag compleet. De laatste vijf Nederlandse F-16's zijn inmiddels, vanaf vliegbasis Volkel, onderweg naar Jordanië, aldus minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie. Het is volgens Hennis nog niet duidelijk of ze vandaag al in Jordanië aankomen of eerst een tussenstop maken elders. De vijf gevechtsvliegtuigen horen bij de in totaal acht F-16's die namens Nederland doelen van IS in Irak moeten aanvallen.

Ook Australië bombardeert en stuurt grondtroepen

Ook Australische gevechtsvliegtuigen gaan bombardementen uitvoeren op doelen van Islamitische Staat in Irak. Dat zei de Australische premier Tony Abbott eerder vandaag. Het land stuurde vorige maand al tien vliegtuigen naar de Verenigde Arabische Emiraten om eventueel te worden ingezet.

De regeringsleider zei woensdag dat toestellen van de Australische luchtmacht verkenningsvluchten uit zouden gaan voeren. Aanvalsvluchten sloot hij toen niet uit, maar een definitieve beslissing daarover moest nog worden genomen.

Abbott meldt ook dat er grondtroepen worden gestuurd om het Iraakse leger bij te staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden