Hevige branden bedreigen weer delen Indonesië

Op de Indonesische eilanden Kalimantan en Sumatra woeden opnieuw duizenden branden. Dikke rookwolken, die al hebben geleid tot vertragingen in het vliegverkeer, bedreigen de gezondheid van de bevolking....

Van onze medewerker

JAKARTA

De branden zijn het ergst in Oost-Kalimantan. Een verstikkende rookwolk heeft zich de afgelopen dagen naar het noorden verspreid, richting de Maleisische provincies Sabah en Sarawak. Maar ook in veengebieden op Sumatra, waar het regenseizoen afloopt, flakkert het vuur weer op.

Bijna alle landen in de regio hebben hun zorg uitgesproken en dringen aan op internationale hulp bij de bestrijding. De Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en Canada hebben die oproep positief beantwoord.

Volgens de Indonesische minister van Milieubeheer Sarwono Kusumaatmadja hoeft geen rekening te worden gehouden met een even grote ramp als vorig jaar. Maar bij veronachtzaming kunnen de branden grote schade aanrichten.

Omvangrijke branden hulden grote delen van Indonesië en de omliggende landen Singapore, Maleisië, Thailand en de Filipijnen vorig jaar van augustus tot eind oktober in een dikke mist. Honderdduizenden hectare bos en lage begroeiing gingen in vlammen op. Tienduizenden mensen meldden zich in klinieken en ziekenhuizen met gezondheidsklachten. Enige tientallen verloren het leven. Transporten liepen grote vertragingen op of moesten worden geannuleerd. Toeristen bleven op grote schaal weg.

Volgens een gisteren uitgebracht rapport van de milieuorganisaties EEPSEA uit Singapore en het Wereldnatuurfonds (WNF) veroorzaakte de smog vorig jaar meer dan 2,5 miljard gulden schade in Zuid-Oost-Azië. Het grootste deel daarvan (circa 2 miljard) werd gedragen door Indonesië dat bijna 90 procent daarvan besteedde aan gezondheidsmaatregelen voor de korte termijn. Maleisië leed een verlies van ongeveer 600 miljoen en Singapore 60 miljoen.

Het rapport bevat geen gegevens over de directe schade als gevolg van de branden. Ook de effecten op de toeristenindustrie zijn niet onderzocht. Maar deskundigen vermoeden dat die verliezen nog aanmerkelijk groter zijn.

Minister Sarwono schat dat een gebied van vierduizend hectare in Oost-Kalimantan in brand staat. Het grootste deel daarvan bestaat uit beschermd regenwoud. De branden zijn moeilijk te blussen, aldus Sarwono, mede doordat Indonesië maar over drie blusvliegtuigen beschikt. Hij hoopt dat het opwekken van regen door het uitstrooien van chemicaliën op de verwachte bewolking enige verlichting kan brengen.

Het hoofd van een Duits brandbestrijdingsteam dat in Oost-Kalimantan actief is, Ludwig Schindler, verklaarde eerder deze week dat de branden te uitgestrekt zijn voor een succesvolle bestrijdingsactie. Het gebied is volledig bedekt met rook. Vliegen is onmogelijk. De enige uitkomst is regen. Weerkundigen verwachten echter geen neerslag van betekenis tot juni.

De ramp is extra bedreigend omdat Indonesië zich bevindt in de ernstigste economische crisis in dertig jaar. Ondanks een door president Soeharto ingesteld verbod om met vuur grond vrij te maken, doen veel bedrijven en boeren dit wel. Ze proberen op die manier verliezen te compenseren of voldoende geld te verdienen om te overleven.

Volgens het Wereldnatuurfonds staat in heel Indonesië nog circa één miljoen hectare veengrond in brand, grotendeels ondergronds. De controle op opzettelijke brandstichting schiet te kort door corruptiepraktijken. Controleurs worden gewoonweg omgekocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden