Heuveltopjongeren die hun beschermers belagen

ROLF BOS

Banden van dertien legervoertuigen lek gestoken, communicatiekabels doorgesneden, leuzen tegen Israëlische soldaten op de muren. Het gebeurde woensdag op een basis van het Israëlische leger op de bezette Westelijke Jordaanoever, nabij de Israëlische nederzetting Beit El.

Een eerste reactie zal zijn: goh, die Palestijnen komen wel erg dicht in de buurt, hoe is het in godsnaam mogelijk dat ze in zo'n traditioneel zwaar beveiligde legerbasis hebben kunnen binnendringen?

Wat als ze bommen hadden meegenomen, wat als ze - dé schrik van elke dienstplichtige Israëlische militair - soldaten hadden kunnen ontvoeren? Reken maar dat er dus wat zal zwaaien voor de verantwoordelijke officieren.

Die eerste, voor de hand liggende reactie zit er echter helemaal naast. Het waren geen Palestijnen die woensdag de basis nabij Beil El infiltreerden en banden van legervoertuigen lek staken. Het waren geen Palestijnse 'terroristen' die leuzen, gericht tegen de commandant, op de muur spoten.

Het waren Joodse Israëliërs.

Joodse kolonisten, afkomstig van een van de vele Joodse nederzettingen waarmee de Westbank werkelijk bezaaid is. Illegaal volgens internationaal recht, want gelegen op 'bezet' gebied, maar legaal volgens de Israëlische staat. Althans, de meeste worden als 'legaal' gezien, zoals de grote nederzettingenblokken als Ariel en Maale Adumin.

Maar er is ook een aantal afgelegen nederzettingen dat zelfs in de ogen van de Israëlische overheid 'illegaal' is. Zogenoemde outposts, waar een harde kern van religieuze joden huist.

Deze fanatieke 'hilltop youths', die zeggen door hun oud-testamentische god hier naartoe te zijn gestuurd, terroriseren de omliggende Palestijnse dorpen. Ze branden olijfbomen plat, gooien stenen naar passerende Palestijnse schoolkinderen - en als dat tot confrontaties leidt, dan weten ze dat het Israëlische leger altijd hun kant zal kiezen.

Meestal kunnen ze hun gang gaan, ook als een Israëlische rechter uitspreekt dat hun vestigingen tegen de wet zijn. Tot ontruimingen komt het zelden.

Zo'n uitzonderlijk geval deed zich vorige week maandag voor. Het Israëlische leger ontruimde, na een gerechtelijk bevel, drie huizen in de nederzetting Migron. Dat leverde ongebruikelijke beelden op, van Israëlische soldaten die aan alle kanten agressief belaagd werden door jongemannen met grote gebreide keppeltjes op het hoofd. Maar uiteraard 'won' het leger, de drie woningen gingen tegen de vlakte.

De agressieve kolonisten hebben een vast antwoord klaar. Ze hangen er een 'prijskaartje' aan. De fanatieke jongemannen denken hun bijbel te kennen, vooral het hoofdstuk dat handelt over 'breuk om breuk, oog om voor oog, tand om tand'.

Dus wat deden ze meteen maandag, na de ontruiming? Ze probeerden een moskee in een nabijgelegen Palestijns dorp in de fik te steken. Dat gebeurt wel vaker, daders worden nooit gepakt, laat staan veroordeeld.

Dat ze twee dagen later echter een nabijgelegen Israëlische legerbasis aanvielen, is nieuw. Wellicht hadden de 'heuveltopjongeren' hulp van binnenuit. Immers, en ook dat is een angstige ontwikkeling, in het Israëlische leger zijn steeds meer dienstplichtigen afkomstig van de nederzettingen op de Westoever.

Bizar dat de kolonisten hun eigen beschermers aanvielen? Niet in deze regio, waar krankzinnigheid altijd op de loer ligt.

Rolf Bos is correspondent in Israël en de Palestijnse gebieden.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden