Hetze

Het artikel van Herman Franke, gewijd aan het toneelstuk Hetze van Pieter Hilhorst (Forum, 21 mei) overtreft nog de adembenemende politieke correctheid van zijn eerdere beschouwing van 10 mei....

Hetze handelt over de moord op een politicus, Maarten Schat, de leider van een politieke partij 'Weerbaar Nederland'. Volgens Franke vertoont het toneelstuk veel overeenkomst met de toedracht van de moord op Pim Fortuyn, al is het maanden voor die betreffende daad geschreven. Franke heeft de reading meegemaakt in De Balie en is er met terugwerkende kracht nogal gegeneerd over dat hij zich toen geamuseerd heeft. Daar zit het venijn. Franke heeft zich door zijn eigen verbeelding laten verleiden met een glimlach op de situatie in het toneelstuk te reageren. Hij ervaart nu dat het effect is dat hij met terugwerkende kracht eigenlijk geamuseerd is over de moord op Fortuyn. En daarom mag de aanstichter van dit kwaad zijn stuk niet meer opvoeren.

Franke zou zich als schrijver dood moeten generen over de banvloek die hij hiermee uitspreekt over een groot deel van de wereldliteratuur. Vele stukken zouden nooit meer opgevoerd mogen worden, omdat die zich volgens Frankes definitie schuldig maken aan lijkenpikkerij.

Het aan de orde stellen van de politieke achtergronden van moord en doodslag en het ter discussie stellen van de reacties op zo'n daad zijn uitermate belangrijk. Dat kan juist heel goed op het toneel, omdat de afspraak tussen toneel en publiek bestaat dat het niet echt is wat daar gebeurt, waarbij de toeschouwer het drama in zijn eigen hoofd laat plaatsvinden waardoor hij inzicht krijgt in zijn eigen zielenroerselen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden