#HetDuel

De sancties van het Westen tegen Noord-Korea zijn heilloos, stelt Casper van der Veen. Met diplomatie en handel krijg je meer gedaan. Arend Jan Boekestijn ziet dat anders: het regime in Pyongyang moet kapot.

Beste Arend Jan,

De recente kernproef van Noord-Korea is bijna unaniem door de internationale gemeenschap veroordeeld. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken zegde in zijn reactie toe dat hij bij de EU en de VN zou pleiten voor aanvullende strafmaatregelen tegen Pyongyang. Het huidige sanctiebeleid heeft echter nooit vruchten afgeworpen. Integendeel, de laatste kernproef was een reactie op de sancties die Noord-Korea in januari opgelegd kreeg. Elke serie sancties lokt nieuwe provocaties van Pyongyang uit.


Vanuit Noord-Korea's perspectief garanderen kernwapens de veiligheid van het land en zijn regime, dat de afgelopen tien jaar meerdere malen door Washington en Seoul met militaire middelen is bedreigd. De Noord-Koreaanse leiding heeft goed gezien hoe het is afgelopen met Saddams Irak en Kadhafi's Libië en vreest eenzelfde lot als zij haar nucleaire programma nu opgeeft.


Vanwege de uitzichtloosheid van het huidige sanctiebeleid stel ik een strategie voor die niet enkel is gericht op het stoppen van Noord-Korea's kernwapenprogram, maar ook op het helpen van zijn noodlijdende bevolking - een groot deel van de Noord-Koreanen ervaart dagelijks armoede, honger en onderdrukking.


Een combinatie van diplomatie en handel is nu de beste strategie. Door directe diplomatieke relaties met Pyongyang aan te gaan, kan er efficiënter gecommuniceerd worden met het regime. Door Noord-Korea de voordelen van internationale handel te laten ervaren, kan het regime inzien dat vreedzame internationale relaties gunstiger uitpakken voor het land dan de huidige isolationistische koers.


Zo wordt Noord-Korea geleidelijk in een afhankelijker positie geplaatst en zal het Westen uiteindelijk efficiënter druk kunnen uitoefenen om de mensenrechtensituatie in het land te verbeteren en de nucleaire ambities van het land te beteugelen.


Beste Casper,

Je stelt terecht dat sancties tegen Noord-Korea nooit aantoonbaar hebben geholpen. Dit geldt helaas ook voor een politiek van toenadering. Zowel de politiek van toenadering van president Clinton als de confrontatiepolitiek van Bush jr. hebben Noord-Korea niet weten af te houden van kernproeven.


Noord-Koreaanse leiders worden geïnspireerd door ideologie en overlevingsdrift. In beide gevallen is het bezit van een kernwapen een aantrekkelijke manier om zich extern en intern te handhaven. Of wij nu streng zijn of vriendelijk, de Noord-Koreaanse communisten willen altijd hun systeem handhaven. Een wisseling van regime is daarom onvermijdelijk. Strengere sancties passen daar beter bij dan toenadering. Iemand als Timothy Garton Ash claimt dat de economische samenwerking van het westen met Oost-Europa de val van de Muur met misschien wel tien jaar heeft uitgesteld. Laten we in Noord-Korea niet dezelfde fout maken.


Ten tweede maken strengere sancties het regime in Pyongyang nog afhankelijker van 'ondergrondse' kapitalisten, die het systeem steeds verder ondergraven. Bij elk bouwproject blijkt dat het communistisch systeem nog afhankelijker is geworden van illegale handel in Chinese smokkelwaar, aangeleverd door deze geheime kapitalisten. Het gevolg is dat de bevolking via deze smokkelhandel steeds meer in de gaten krijgt dan haar eigen regering leugens verspreidt over de wereld om haar heen. De kans op een revolutie of een implosie neemt daardoor steeds meer toe.


Ten slotte zou een westers afzien van strengere sancties een fout signaal zijn aan de Chinese regering, die in 2009 strafmaatregelen nam en die nu overweegt.


Beste Casper, ik vrees dat diehardcommunisten door internationale handel niet in bloemenmeisjes transformeren. Pas op de rokende puinhopen van het communisme zal vrijheid gedijen.


Casper van der Veen is historicus en buitenlandcolumnist van Elsevier. @newsnorthkorea

Arend Jan Boekestijn is historicus en Noord-Koreawatcher (blog: nieuwsuitnoordkorea.nl). @ajboekestijn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden