#HetDuel Uitgedaagd op Volkskrant.nl

Waarom zijn Nederlandse cartoonisten zo laf?, vraagt Peter Breedveld aan tekenaar Jos Collignon. Neem een voorbeeld aan de redactie van het Franse weekblad Charlie Hebdo en durf heiligschennis te bedrijven.

Beste Jos,

In het voorlaatste nummer van Stripschrift heb ik aan de Nederlandse strip- en cartoonwereld de 'Extreme Cowardice in Cartooning and Drawing Comics Award' uitgereikt. De onderscheiding is een tegenhanger van de 'Courage in Editorial Cartooning Award', die vorig jaar is uitgereikt aan de Syrische cartoonist Ali Ferzat, die afschuwelijk werd mishandeld door agenten van Assad, en aan de Indiase Aseem Trivedi, die wordt vervolgd wegens zijn kritiek op de overheid.

Nederlandse cartoonisten steken hierbij lafjes af. Na de Deense cartoonrellen zeiden de meeste Nederlandse tekenaars zich niet aan islamcartoons te wagen, 'want ik hou mijn ruiten graag heel'.

Wanneer Nederlandse cartoonisten in moeilijkheden zijn, hoeven ze niet te rekenen op de steun van hun collega's. Slechts een enkele cartoonist protesteerde tegen de arrestatie van Gregorius Nekschot wegens het tekenen van islam- en moslimkritische cartoons. Ook toen de VARA en Joop.nl in zwaar weer verkeerden wegens een Geert Wilders-cartoon, bleef het stil.

In Frankrijk verzetten cartoonisten zich tegen de dreigementen van extremistische moslims door juist Mohammed-cartoons te tekenen. In Nederland worden zulke acties veroordeeld. Het moet wel gezellig blijven.

Verre van mij zij het om - zoals journalisten en columnisten bij Theo Maassen doen - humoristen voor te schrijven waarover zij grappen moeten maken. Maar satirici mogen zich nooit laten gijzelen door de onverdraagzamen. Het is hun morele plicht om zich daartegen te verzetten. Juist door die cartoons te tekenen die onder dreiging van geweld worden verboden.

Jos Collignon, neem een voorbeeld aan de redactie van Charlie Hebdo en durf heiligschennis te bedrijven, zoals cartoonisten altijd hebben gedaan.

Peter Breedveld is hoofdredacteur van frontaal naakt en columnist voor stripschrift.

@FrontaalNaakt

Beste Peter,

Hadden wij maar een Charlie Hebdo. Ik zou er zo aan de gang willen. Het blad heeft lak aan alles, etaleert dat soms virtuoos, heeft geen advertenties en ligt in alle sigarenzaken van het land. Voor Charlie Hebdo was het na de Deense cartoonrellen vanzelfsprekend om in te hakken op moslim-intolerantie. Toen in 2011 de redactieruimte in vlammen opging, kon door alle hulp de productie gewoon doorgaan.

Tekenaars bij Charlie Hebdo zitten in een ijzersterke traditie en in een collectief. Dat is wel even anders in Nederland. Een tekenaar hier maakt zich persoonlijk kwetsbaar met een Mohammedtekening die bij sommige moslims een rode waas voor de ogen brengt.

Het is nogal wat om, zoals jij doet, van een individuele tekenaar heldenmoed te eisen. Jij kunt misschien niet tekenen, Peter, maar wel schrijven. Ik zie jou nog niet je diepste overtuiging uitdragen met een spandoek in Bos en Lommer, waarop je Mohammed - met zijn 9-jarige vrouw Aisja - voor kinderschenner uitmaakt.

Worden wij gegijzeld door onverdraagzamen? Niets daarvan. Misschien weet je dat ik met een zeker grimmig genoegen over religie teken. Met die moslimtekeningen kun je een dun boekje vullen.

Jij noemt het laf, ik houd het op voorzichtig. Maar niet minder effectief op de lange termijn. Het mooie van satire is dat wat je linksom niet mag zeggen, rechtsom toch lukt en anders onderdoor. Daarom bloeit intelligente satire in dictaturen.

Natuurlijk is er een morele plicht om je te verzetten, ook als tekenaar. Maar een holle eik vel je niet met één bijlslag. En ook niet met tien. Duizend uitgekiende slagen en hij ligt. Ook Nederlandse tekenaars komen ergens in de komende tien jaar wel aan Mohammed persoonlijk toe. Voor zover dat nodig is.

Jos Collignon is tekenaar

@joscollignon

Op deze plek #HetDuel, waarin interessante auteurs wekelijks degens kruisen. De openingszetten van de uitdager kunt u donderdag al lezen op Volkskrant.nl.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden