Column

Het zzp'erschap tegemoet

Na zijn ontslag bij het warenhuis en met zijn spaargeld bijna op, ziet Somberman zich gedwongen werk te zoeken. Dat is nog niet zo makkelijk in deze tijd. Liever zou hij geen baan hebben en als een hongerig skelet door de straten dwalen, maar het is juist die honger die de vijand is tegen wie hij niet bestand is. Honger is een smulpaap die alles opeet wat voor zijn mond komt. Honger is tegen wil en dank zijn goede vriend.

Eerst wordt hij vrijwilliger bij een bejaardenhuis. Instemmend knikkend luistert hij naar het klagen van de senioren. Het levert hem een dagelijkse warme maaltijd op, maar het brengt geen geld in het laatje. Dan vindt hij werk bij de gemeentelijke plantsoenendienst. Die betaalt het minimumloon. Al dode takken afzagend en bladeren bij elkaar harkend ziet hij in dat hij hier niet van kan rondkomen.

Na een korte aanstelling bij een bibliotheek waar het zijn taak is boeken terug te zetten in hun schappen en hij als hij niets te doen heeft Willem Otterspeers De Mislukkingskunstenaar en Reve's De Ondergang van de familie Boslowits - titels die hem aantrekken - leest, wordt hij opnieuw ontslagen, deze keer wegens overbodigheid. Overbodig zijn vindt hij een lekker gevoel, maar zijn behoefte aan klinkende munt is sterker. Verachtelijk, maar het is niet anders.

Uiteindelijk krijgt hij vast werk (zolang als het duurt) als uitsmijter bij een nachtclub. Elke nacht wordt hij in elkaar geslagen door figuren uit de onderwereld. Tot zijn tevredenheid, merkt hij, en daar is hij dan weer ontevreden over. Op een dag, als hij weer bloedend is thuisgekomen, besluit hij zelfstandige zonder personeel te worden. Het schijnt nog niet zo makkelijk te zijn om dan je hoofd boven water te houden. Uitkijkend naar zijn verdrinkingsdood gaat hij zijn zzp'erschap tegemoet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.