'Het Zwijn' was meest gezochte moordenaar in Italië Politie pakt mafiabaas Brusca op

Giovanni Brusca, moordenaar van rechter Falcone en vele anderen, was een van de laatste leiders van de oude mafia die nog vrij rondliepen....

JAN VAN DER PUTTEN

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

Na de arrestatie van zijn vader werd de nu 36-jarige Brusca baas van de clan die de dienst uitmaakt in de stad San Giuseppe Jato. Hij verbond zich met Totò Riina, leider van de clan der Corleonesi die vijftien jaar geleden over tweeduizend lijken de macht veroverde over Cosa Nostra.

Als lid van de Cupola, het hoofdbestuur van Cosa Nostra, is Brusca medeverantwoordelijk voor alle grote bloedbaden en aanslagen van de mafia van de laatste jaren. Daaronder zijn de moorden op de rechters Falcone en Borsellino in 1992. Als reactie op de arrestatie van Riina begin 1993 organiseerden Brusca en Riina's zwager Leoluca Bagarella een paar maanden later de zware bomaanslagen op kerken en musea in Florence, Rome en Milaan.

Maar Brusca was vooral een pathologische moordenaar, die niet voor niets 'het Zwijn' werd genoemd. Hij was het die de knop indrukte waardoor de bom ontplofte die antimafiarechter Falcone, diens vrouw en drie lijfwachten fataal werd. Hij was het ook die een uitroeiingscampagne begon onder de spijtoptanten en hun familieleden.

Een van zijn slachtoffers was Giuseppe Di Matteo, het zoontje van een spijtoptant die vreselijke onthullingen had gedaan over Riina en Brusca zelf. Brusca liet hem in 1993 ontvoeren. Na een lange lijdensweg heeft hij de dertienjarige begin dit jaar gewurgd. Zijn lijk loste hij op in zuur. In een dramatische rechtszitting riep de vader kort geleden hel en vervloeking over zijn ex-makker af.

Maar intussen was de Corleonesi-top uitgedund. Op Riina's arrestatie volgde die van zijn rechterhand uit Catania, Nitto Santapaula, en in juli 1995 die van zijn zwager Bagarella. Daarom kwam Brusca aan de macht. Van Bagarella nam hij een elitekorps moordenaars over, dat uitgerust was met moderne wapens, luchtdoelraketten inbegrepen.

Dank zij spijtoptanten werden de depots van deze wapens gevonden. Dat bracht de mafiabestrijders op het spoor van Brusca. Deze wist de afgelopen maanden zeker twee keer op het laatste moment aan zijn arrestatie te ontsnappen.

Afgelopen vrijdag werd Brusca bij verstek veroordeeld tot levenslang wegens de moord op de mafiose christen-democratische belasting-inner Ignazio Salvo. Op dat moment had de politie, zonder de hulp van spijtoptanten, Brusca's nieuwe schuilplaats al gelokaliseerd: een villa bij Agrigento. De politie wachtte met actie tot ze zeker wist dat hij en zijn mafiose broer Vincenzo binnen waren.

Vierhonderd agenten werden ingezet bij de arrestatie van de Brusca's. Toen de politie binnenviel, zaten ze met hun vrouwen en kinderen naar een tv-film te kijken over leven en dood van rechter Falcone. Ze boden geen verzet.

De laatst overgebleven leider van de Corleonesi is Bernardo Provenzano, die al een kwart eeuw clandestien is. Mafia-experts verwachten nu dat nieuwe mafialeiders als Pietro Aglieri en Mariano Tullio Troja aan de macht zullen komen en dat ze de bloedbaden-politiek zullen verlaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden