Het zwarte paard van de judobond

In juni 1992 dineerde Frans Hoogendijk, de voorzitter van de Judobond Nederland (JBN) voor zeshonderd gulden met het NOCNSF en het sponsorbureau Trefpunt....

Directeur Post werd op non actief gesteld, omdat hij declaratiebonnen van Hoogendijk kopieerde, dan wel verwisselde. Post zegt dat Hoogendijk dubbel declareerde en dat hij bij de bond ook bezoeken aan een sexclub in rekening bracht.

De partijen staan onverzoenlijk tegenover elkaar, maar na de tweede zitting in kort geding, werd het geschil vorige week ook een derde partij te gortig. Tot zijn stomme verbazing zag Frank van den Wall Bake, directeur van het bureau Trefpunt, dat zijn kantoor in de krant opdook als gelieerd aan de judobond, ja zelfs aan een schandaal in de judobond.

Nooit, zegt Van den Wall Bake, heeft Trefpunt enige bemoeienis gehad met het judo, en het is dan toch op z'n minst 'uitermate storend' als uitgerekend zijn bureau voorkomt op een declaratiebon van judo-voorzitter Hoogendijk. 'De sportmarketing is toch al een wereld van cowboys en wij hebben ons zo zorgvuldig mogelijk een stempel van betrouwbaarheid verworven, dus moet ik me beraden op stappen.'

NOCNSF blijkt evenmin te weten van een etentje in White Horse. De advocaat van Hoogendijk liet in eerste termijn weten dat de voorzitter zich niet kon herinneren wie precies meegenoten hadden. Het valt ook niet mee om jaarlijks 22.000 gulden aan eten en andere frivoliteiten te verantwoorden. Dat lukt alleen een Dark Horse.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden