Het zoveelste afscheid van Mart Smeets en boerkiniperikelen

Terwijl het afscheid van Mart Smeets maar voortduurt, gooien verontwaardigde media de basisregels overboord.

Mart Smeets.Beeld anp

Al jaren nemen we afscheid van hem. Het uitzwaaien van Mart Smeets is, geheel in lijn met zijn volledige oeuvre, niet onopgemerkt gebleven.

Sommigen juichten (te) vroeg dat hij van tv zou verdwijnen, anderen konden genieten van een langzaam losweekproces: eerst zijn laatste Olympische Spelen (2012), daarna zijn laatste column in Trouw (2013), zijn laatste Avondetappe (2014), zijn laatste wielerverslag (2016) en toen nog een saluut in DWDD.

Afgelopen zondag was hij voor het laatst in dienst van de NOS, als basketbalcommentator. Hij sloot opvallend ingetogen af: 'Ik ga rustig weg, dit waren mijn laatste woorden. Het was me een eer en genoegen voor u te werken. Goeiendag.'

Omdat zowat alles over De Mart, zelfs zijn bijnaam, een cliché is geworden, permitteren wij ons er ook eentje: senk joe. Ondanks de kritiek die er altijd was - niet in de laatste plaats in deze krant, Smeets beweerde zelfs dat hij de zure stukjes kon voorspellen - gaan we een van de kleurrijkste figuren van de publieke omroep ontzettend missen. Zeker nu alle NOS-gezichten steeds ongevaarlijker worden.

Het mooiste van alles: we zijn nog lang niet van Mart Smeets af. Bedenk maar hoeveel tijd hij nu overheeft om boekjes te schrijven en in talkshows te verschijnen.

Haro Kraak

Boerkini

Hét strandnieuws van deze zomer gaat niet over de toename van verdrinkingen, een mysterieuze algenplaag of wéér een teleurstellende omzet van de Nederlandse strandhoreca. Nee, het is het verbod op boerkini's in enkele Franse kuststeden die de Europese gemoederen al weken bezighoudt.

De discussie raakte pas echt verhit toen het verbod plots een gezicht kreeg. Woensdag publiceerde The Daily Mail foto's van een islamitische vrouw die op het strand van Nice een geldboete kreeg van vier agenten en zich (mogelijk gedwongen) ontdeed van haar lichaamsbedekkende tuniek.

Schande, riepen mensen die de vrouw en de foto's van het incident rap deelden op sociale media, daarbij vergetend om haar gezicht te blurren. Ook de kranten deden een duit in het zakje met het afdrukken van de onbewerkte foto's.

Daar was de vrouw, die anoniem wil blijven, allerminst blij mee, zo bleek later diezelfde dag. Een medewerker van The Guardian twitterde dat de vrouw alle fotoagentschappen met klem heeft verzocht om haar gezicht onherkenbaar te maken. Ze had niet gevraagd om een boete, maar het verspreiden van de foto's was evenmin naar haar zin.

Het kwaad was echter geschied. En ze had niet eens een boerkini aan.

Nadia Ezzeroili

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden